Makkelijk recept om rijstkroketten te maken zodat je zeer snel zal genieten van lekkere kroketten zonder dat je een friteuse nodig hebt: dus ook nog eens goedkoop smullen.
‘SOS Piet’ start morgen zondag 27 september aan zijn 11de seizoen om thuis bij kookliefhebbers allerhande culinaire problemen op te lossen.
Wie nog nooit van SOS Piet gehoord heeft, het programma gaat als volgt. Vrouwen, mannen en kinderen uit Vlaamse keukens sturen een mailtje waarin ze uitleggen hoe ze een gerecht maken dat alsmaar mislukt. Ze willen uiteraard weten hoe het wel moet klaargemaakt worden. Sommige gelukkigen krijgen dan Piet Huysentruyt zelf over de vloer, die dan in hun eigen keuken het gerecht voor hen zal klaarmaken. Met allerlei tips van waarom hun methode niet werk en hoe het beter kan.
Bovendien heeft Piet een koffertje bij: waarin alle ingrediënten inzitten, moesten deze in de keuken niet te vinden zijn. En natuurlijk zit er ook een exemplaar van zijn laatste SOS Piet kookboek in, die de gelukkige kijker als geschenk meekrijgt.
Tot slot eindigt het programma steevast met de vraag: "wat heb je vandaag geleerd" (in Piet’s Westvlaams accent wordt dat dan eerder zoiets van "Wa gebt he vandaag heleerd", en de kookliefhebbers herhalen dan nogmaals de belangrijkste tips om hun gerecht in de toekomst wel te doen lukken.
Er wordt 2 maal een regeltje van 3 toegepast:
- er komen meestal 3 kookliefhebbers aan het woord, dus 3 gerechten worden volledig uitgewerkt
- er worden meestal 3 tips gegeven die essentieel zijn om het gerecht goed klaar te maken
Een zeer educatief kookprogramma met gerechten die dagdagelijks in allerhande keukens worden klaargemaakt. Dus zelfs als het bij jouw wel lukt, zal je toch nog hier en daar een extra tip kunnen meepikken! De enige kritiek is dat SOS Piet een karikatuur is van Piet Huysentruyt, wat jammer is, maar schijnbaar het best rendeert voor de commerciële zender VTM, die het programma natuurlijk zo winstgevend mogelijk wil blijven maken.
- Leuk om weten is dat Piet op 27 september zal starten met zijn eigen moeder wat kookkunstjes bij te leren, al is duidelijk dat hij zijn passie voor koken van zijn moeder heeft overgenomen. Moeder heeft ergens een lekkere saus met tomaten dobbelsteentjes gegeten, en Piet legt uit hoe ze dat in haar eigen keuken kan klaarmaken.
- Piet Huysentruyt’s appeltaart staat op het menu bij juf Marie-Jeanne die nooit ingrediënten afweegt. Foute boel als je taarten gaat bakken laat Piet merken.
- Tenslotte tovert Piet de vettige uit elkaar vallende rijstkroketten van Yvonne om tot een hoogstaand culinair meesterwerkje.
Rijstkroketten maken
Een extra tip die Piet niet meegeeft: gebruik gekookte rijst die je een nachtje in de ijskast hebt laten bewaren. De zetmeelsamenstelling zal na afkoelen ietwat wijzigen, wat je zal merken omdat je rijst de volgende dag duidelijk beter aan elkaar plakt dan de avond daarvoor, net na het koken.
- Om een samenhangende kroket te maken met rijst, moet je vertrekken met gekookte kleefrijst (sticky rice). Kleefrijst is dus een andere rijst dan de rijst die je gewoon kookt. Doe nog een eierdooier en wat bloem door de rijst voor extra samenhang en voor de smaak: wat geraspte kaas (50 gram kaas, 1 eierdooier en 2 eetlepels bloem voor 250 gram gekookte rijst). Een leuke variatie is wat zo fijn mogelijke erwtjes en zo fijn mogelijk gesneden verse kruiden mee door de rijst mengen.
- Maak bolletjes van het rijstdeegje en druk ietwat plat tot een dikke schijf.
- Eerst de kroket door de bloem, dan in eigeel en dan in het paneermeel.
- Bak in een Tefalpan – antikleeflaagpan – (minstens 1 minuutje aan elke kant): dat spaart niet alleen flink wat frituurvet uit, maar gaat door teveel kroketten de temperatuur van het vet teveel afkoelen en nog erger: je kroket zal rondzweven in de frituurpan en misschien zo alsnog breken.
- Zorg ervoor dat de pan met de olie warm is: je moet de kroket horen spetteren als je ze in de pan legt, zodat het eiwit met de bloem en het paneermeel kan dichtschroeien rondom de rijst. Hoor je dit niet, dan gaat de rijstkroket het vet opslorpen en krijg je dus nooit een krokante korst.
In de volgende afleveringen van dit seizoen kan je zien hoe Piet Huysentruyt mensen leert hoe fajitas, stokbrood, goulashsoep, mousse van ham, pindasaus, rabarberconfituur… en allerhande andere recepten op juiste wijze klaar te maken.
VTM: ‘SOS Piet’, nieuw seizoen vanaf 27 september 2009, op zondag telkens om 18 uur 25, met een herhaling op zaterdag om 13.50 uur.