Aardappelgratin recept

Geniet van lekker feestelijke gratin dauphinois boordevol smaak dankzij Piet’s makkelijk aardappelgratin recept met room, melk en kruiden.

In het aardappelgratin recept op de website van de PH kruiden staat een andere gaartijd vermeld: gaartijd 25 minuten op 200 graden en dan 20 minuten verder garen op 180 graden. In onderstaand recept uit De Perfecte Keuken geven de 45 minuten op 180 graden een perfect eindresultaat: alles hangt af van hoe dik je de aardappels snijd. Zoals altijd hangt de gaartijd ook af van je oven.

Belangrijk is dat de gegratineerde aardappelen niet uitdrogen (voeg indien nodig tijdens het garen meer melk toe) en dat de bovenste laag aardappelen ook niet aanbranden.

Als de gaartijd verstreken is, prik je even met een vork in de aardappelen om zeker te zijn dat ze goed gegaard zijn.

Aardappelgratin ingrediënten

 • 1 kilogram bintjes patatten
 • ½ liter room
 • ½ liter melk
 • peper, zout, muskaatnoot en indien gewenst een takje marjolein en tijm
 • 1 knoflookteentje in zijn geheel of geperst
 • boter
 • geraspte kaas naar wens

Hoe gegratineerde aardappelen maken

Aardappelgratin recept of gratin dauphinois zonder kaas

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden. Zet een sauspannetje op het vuur en doe er de room, de melk, peper, zout en nootmuskaat in. Voeg eventueel ook een takje tijm of wat marjolein toe en een knoflookteentje in zijn geheel (of pers de knoflook in de kokende melk) en breng aan de kook.
 2. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in schijfjes met een mes of een mandoline op de dunste stand. De schijfjes na het snijden niet meer wassen.
 3. Boter de ovenschaal in,
 4. leg er een laagje aardappelschijfjes op en druk ze wat aan.
 5. Kruid de laag met wat peper en zout en leg er een volgende laag bovenop.
 6. Verwijder het takje tijm en het gehele knoflookteentje uit het opgekookte room met melk mengsel en giet over de aardappelschijfjes
 7. tot ze net onder komen te staan.
 8. Om de aardappelen te gratineren, zet je ze 3 kwartier in de oven van 180 graden. Wil je echter kaas bovenop je gratin dauphinois, dan strooi je de geraspte kaas er pas na een 25 tal minuten over.