Aardbeienconfituur

2 recepten om aardbeienconfituur te maken met en zonder rabarber uit SOS Piet.

Weet dat er 2 soorten geleisuiker zijn: 1 voor gelijke hoeveelheden fruit met suiker en voor 1 voor 2 maal zoveel fruit met suiker. Deze laatste bevat dus dubbel zoveel pectine. Klinkt leuk, maar dikwijls maak je dan confituur met zo weinig suiker, dat je te weinig suiker hebt om de vruchten in te bewaren. Resultaat: je vruchten beginnen als nog te gisten.

Aardbeienconfituur recepten

2 soorten geleisuiker voor gelijke hoeveelheden fruit met suiker en voor 2 maal zoveel fruit met suiker

  • 1 kilo minuutsuiker (de goede, oude versie 1+1 (1 kg fruit voor 1 kg geleisuiker) en niet degene die zegt "met minder suiker" of "extra fruit" 2+1: 2 kilo fruit voor 1 kilo geleisuiker)
  • 1 kilo aardbeien

Variant:

  • in plaats van 1 kg aardbeien, neem je 800 gram aardbeien met 200 gram rabarber
  • 1 kilo minuutsuiker

Aardbeienconfituur maken

Aardbeienconfituur

  1. In de variant met rabarber snijd je eerst de rabarberstelen in kleine stukken. Doe in een brede pan en breng al roerend aan de kook met alle suiker.
  2. Voeg er dan de aardbeien aan toe en laat 4 minuten koken. Je kan er indien gewenst net voor het koken wat vers gemalen peper aan toevoegen.
  1. Voor het recept met alleen aardbeien was je eerst de aardbeien met het groene voetje er nog aan om de aardbeien zo weinig mogelijk te beschadigen tijdens het wassen en geen sap te verliezen.
  2. Snijd de aardbeien in stukjes en doe in een brede pot met de suiker. Zet de pot op een middelhoog vuur en breng onder voortdurend roeren aan de kook zodat de suiker niet gaat carameliseren.
  3. Blijf roeren tot alle schuim weg is en doe de aardbeienconfituur in (voorgekookte) steriliseerpotten.