Appelcake Recept

2 appelcake recepten van Piet Huysentruyt met 2 keer dezelfde ingrediënten maar 2 verschillende kooktechnieken uit SOS Piet en Lekker Thuis. De ingrediënten zijn gewoon voor een basis 4 x 4 cake maar met extra appels.

Onze voorkeur gaat uit naar de luchtige appelcake uit Lekker Thuis met 2 extra appels waar bovendien het eiwit apart wordt opgeklopt, zodat de cake veel luchtiger wordt.

Baktijden hangen af van de grootte van de vorm en de oven. Prik daarom op het eind van de baktijd van het recept met een priem in het hart van de cake. Als de priem er "nat" uitkomt (dus er hangt nog ongebakken beslag aan de priem), dan laat je de cake minstens 5 minuten langer bakken in de oven en prik opnieuw.

Volgens het recept uit SOS Piet met ronde cakevorm verwarm je de oven voor op 200 graden en bak je de cake in 35 tot 40 minuten af op 180 graden.

Luchtige, rechthoekige appelcake van Piet Huysentruyt met apart opgeklopt eiwit
Appelcake uit Lekker Thuis: 4 appels, eiwitten apart stijfkloppen, oven voorverwarmen op 170-180 C en 45 minuten bakken op 170-180 C.

Het recept van Lekker Thuis gebruikt een smalle, lange rechthoekige cakevorm waar de warmte sneller tot in het midden kan dringen. Hier verwarmt Piet de oven voor op 170-180 graden en laat de cake 3 kwartier bakken.

In SOS Piet worden de gehele eieren met de suiker een 20 tal minuten tot schuim geklopt. In het recept van Lekker Thuis worden de dooiers met de helft van de suiker wit geklopt (er mag geen suikerkorreltje meer te bespeuren zijn).
De eiwitten worden met de andere helft van de suiker zo stijf geklopt dat je de pot met eiwit boven je hoofd kan omkeren zonder er iets uitvalt.

Je kan de bloem vervangen door zelfrijzende bloem.

Ronde appelcake met 2 appels uit SOS Piet
Appelcake uit SOS Piet: 2 appels, gehele eieren kloppen, oven voorverwarmen op 200 C en 35-40 minuten bakken op 180 C.

Appelcake recepten

 • boter en bloem om de cakevorm in te vetten en te bebloemen
 • 2 appels (SOS Piet) of 4 appels (Lekker Thuis)
 • 4 biologisch geteelde eieren
 • ¼ kilogram echte boter
 • ¼ kilogram bloem
 • ¼ kilogram griessuiker

Hoe een appelcake maken

 1. Boter een cakevorm in, strooi er bloem over zodat de bloem aan alle kanten plakt. Draai de vorm om en schud de overtollige bloem weg.
 2. Smelt de ¼ kilogram echte boter in een sauspannetje op een zeer klein vuurtje en laat terug afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Klop de eieren en de suiker tot schuim tot alle suiker is opgelost.
 4. Schil de appels en snijd in stukjes.
 5. Voeg de gesmolten boter bij de eieren of de eierdooiers en spatel er dan de bloem door. Als je het eiwit apart hebt opgeklopt, spatel je het nu door het beslag.
 6. Voeg er de appelstukjes aan toe en stort onmiddellijk in de cakevorm.
 7. Laat de appelcake bakken tot een priem er droog uitkomt.