Caramel Maken

Het geheim om caramel met suiker te maken: zuivere producten gebruiken. Makkelijk caramel versiering recept uit SOS Piet.

De bedoeling is om grondstoffen te nemen zonder restproducten of andere onzuiverheden. Bulksuiker heeft soms extra restanten en kraantjeswater heeft soms teveel kalk om makkelijk te kunnen werken.

Let op met caramel: het is zeer heet en brandwonden verbranden tot op het bot.

Caramel recept

  • 100 ml zuiver water uit een fles
  • 125 gram klontjes

Hoe maak je caramel

Caramel maken

  1. Zet een zuiver, proper inox potje op het vuur, doe er het water in, voeg de suikerklontjes toe en geef de pan 1 ronddraaiende beweging. Niet meer, want hoe meer lucht, hoe meer mogelijke onzuiverheden dat de suiker kan doen schiften of versuikeren.
  2. Laat het potje rustig koken,
  3. verwijder de karamel die aan de rand ontstaat met een nat borsteltje terug in de suiker.
  4. Van zodra de "bloebkes" bijna weg zijn en al de caramel begint te kleuren moet je de bodem van het pannetje even in koud water zetten.
  5. Voor het maken van caramel versiering neem je ofwel bakpapier waar je de caramel van een vork laat druipen en tegelijk van links naar rechts en van boven naar onder beweegt (of in het rond, naar believen).
  6. Je kan ook een caramel hoedje maken door een klein kommetje te nemen, omdraaien en inwrijven met wat olie alvorens er de caramel bovenop te laten druipen in alle richtingen.

Als de caramel te hard wordt, kan je hem gewoon weer opwarmen. Laat de caramel afkoelen op het potje of bakpapier en gebruik als versiering op een dessert. Of giet op de bodem van kommetjes en giet er pudding over.