Chocoladetaart met aardbeien

Mooie, blinkende chocoladetaart met uiterst makkelijk zanddeeg. Meng alle ingrediënten voor het deeg, bak droog, maak ganache met room en chocolade, vul de taart, laat afkoelen in de ijskast en geniet met poedersuiker, aardbeien, frambozen en chocoladeschaafsels.

Waarom moet een deeg rusten zal je je al eens afgevraagd hebben? Het ‘rusten’ geeft het zetmeel de tijd om traag maar zeker de boter, suiker en eieren op te nemen. Deeg dat niet gerust heeft is gewoon een mengeling van bloem en andere ingrediënten. Je zal zien dat na het rusten de structuur van het deeg veranderd is.

Verwar zanddeeg niet met kruimeldeeg: kruimeldeeg meng je tot het deeg kruimels vormt zoals in dit appelcrumble recept, zanddeeg meng je tot een samenhangend beslag en maak je best een dag op voorhand.

Chocoladetaart recept

Voor de chocolade ganache vulling:

 • 200 gram fondant chocolade (melkchocolade mag ook, ikzelf gebruik graag de melkchocolade met nootjes van Cote D’or)
 • 200 ml room

Voor de zanddeeg:

 • 350 gram bloem
 • 100 gram suiker
 • 1 ei van de biologische teelt
 • 1 extra eierdooier
 • een snuifje zout
 • 200 gram zachte boter

Hoe een makkelijke chocoladetaart maken

Chocoladetaart

 1. Neem een sauspannetje en smelt hierin 200 gram in stukken gesneden fondant chocolade in 200 ml room. Roer zo nu en dan om zodat de chocolade niet aanbrandt op de bodem van de pan.
 2. Doe ondertussen alle ingrediënten voor het zanddeeg in een kom en meng met de handen of met een keukenrobot tot een samenhangend beslag.
 3. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 5. Strooi wat bloem uit op een werkvlak en rol het geruste deeg uit met een deegrol. Je zal merken dat het zanddeeg uit elkaar valt. Het voordeel is dat je de stukken weer aan elkaar kan plakken en verder kan uitrollen.
 6. Leg het uitgerolde deeg in een taartvorm en duw goed aan tegen de rand. Waar het deeg breekt of niet genoeg is, plak je er gewoon wat extra deeg over. Wat over de rand hangt, breek je af. je kan er altijd zandkoekjes van maken.
 7. Prik de bodem van de taart met een vork, zodat dit tijdens het bakken niet teveel omhoog gaat komen.
 8. Bak droog zonder vulling een 20 tot 25tal minuten op 180 graden tot een goed, krokante zanddeegvorm.
 9. Laat volledig afkoelen in de vorm.
 10. Giet de gesmolten chocoladeganache in de zanddeegvorm, giet goed vol en laat opstijven in de ijskast.
 11. Om de chocoladetaart mooi aan te snijden, dompel je een scherp mes eerst in warm water voor elke snede.