Cupcakes Maken

Beginnende keukenpieten kunnen het ganse jaar zelf hun eigen favoriete cupcakes maken volgens dit makkelijk cupcake recept met appelmoes of elke andere compote naar keuze.

Je kan om het even welke suiker gebruiken, maar de blonde bruine suiker (cassonade kinnekessuiker) gaat ideaal samen met appels.

Door de appelmoes is dit een zwaar beslag, zodat de cupcakes tijdens het bakken niet echt veel omhoog gaan rijzen.

Cupcakes recept

 • 90 gram zachte hoeveboter (op kamertemperatuur)
 • 150 gram lichtbruine cassonade suiker
 •  3 eieren uit de biologische teelt (grote exemplaren)
 •  300 gram appelmoes (zonder stukken en zonder extra suiker, zelf gemaakt en goed fijngemixt of gekocht, je kan dan ook perencompote, rabarbercompote of enig andere compote gebruiken)
 • 300 gram zelfrijzende bloem
 • ½ soeplepel kaneelpoeder
 • 1 mespuntje nootmuskaat
 • 1 snuifje kruidnagelpoeder (eerst zelf wat kruidnagels tot poeder in de vijzel fijnstampen)
 • ¾ afgestreken theelepeltje zout
 • indien gewenst: zeste en wat sap van limoen

Voor de garnering indien gewenst:

 • witte en groene suikerpasta (gekocht in kookwinkels of op het Internet) of
 • simpelweg wat poedersuiker

Cupcakes bakken

 1. CupcakesOven voorverwarmen op 150 graden. Begin met 150 gram lichtbruine suiker ("kinnekessuiker") en
 2. 90 gram zachte boter en op te kloppen met een garde. In het begin gaat de boter in de klopper blijven hangen, dus even geduldig blijven tot het goed begint te mengen. Klop tot het mengsel wat bleker begint te kleuren.
 3. Doe er dan de 3 eieren een voor een bij en klop tot de volledig in het boter-suikermengsel worden opgenomen. Voeg er de 300 gram appelmoes – en indien gewenst zeste en wat sap van limoen – bij en meng goed onder elkaar.
 4. Weeg 300 gram gezeefde zelfrijzende bloem af en kruid met (voor appel ideale kruiden): een kleine halve soeplepel kaneel, 1 mespuntje nootmuskaat en een snuifje kruidnagelpoeder (eerst zelf in de vijzel fijnstampen). Voeg de bloem lepel per lepel bij de kom met de appelmoes en de eieren en klop er een beslag van. Lepel per lepel mengt makkelijker en neemt makkelijker op dan alles ineens toevoegen. Goed doorkloppen zodat je geen klonters overhoudt. Vul de papieren cakevormpjes
 5. voor 2/3de met het beslag.
 6. Laat de cupcakes 25 minuten bakken in een niet al te warme oven van 150 graden, dit omdat we een mooi bovenkantje willen voor de decoratie met suikerpasta. Cupcakes zijn gebakken als ze lichtjes terugveren na erop te drukken.
 7. Laat de cupcakes 5 minuten afkoelen in de metalen bakvorm en dan verder in de papieren vormpjes alvorens te decoreren: rol de witte suikerpasta redelijk dun uit, na elke keer rollen de pasta even omhoog tillen en er wat lucht onder geven zodat de pasta niet aan je werkvlak gaat kleven. Steek met een ring een cirkel uit de pasta en
 8. bedek hiermee de cupcake
 9. Rol de groene suikerpasta op tot een bolletje en maak er een appeltje van door er bovenaan met een puntig voorwerp een kegelvormig kuiltje in te duwen of te snijden en er een dun wit stukje pasta tussen de vingers gerold als steeltje op te duwen.
 10. Duw het appeltje op de witte suikerpasta en je cupcakes zijn gemaakt. Je kan ook gewoon garneren met poedersuiker zonder de extra suikerpasta of met plattekaasglazuur en extra limoensap en zeste.