Kaantjessaus

Op Zondag 12 December 2010 maakt SOS Piet kaantjessaus : een lekker makkelijk en goedkoop sausje voor op de aardappelen, uit het Meetjesland.

Karolien uit Eeklo vraagt Piet hoe zij kaontjessesse moet maken. Vraag een Westvlaming hoe je een typisch Meetjesland gerecht moet maken, en het loopt al fout bij de benaming: Koantjes-sesse is de "Korrrrecte Vlaamsche Schrijfwijze" 🙂

Alle gekheid op een stokje: kaantjessaus is zogenaamde ‘arme mensen eten’: wat een slecht gekozen term is voor ontzettend lekkere dagdagelijkse gerechten die behalve goed vullend ook goedkoop zijn: aardappelen, eieren, (gezouten of gerookt) spek, sla, azijn, water, boter, peper, zout en maïzena om de saus te binden.

Bovenstaande ingredienten klinken boerenstamppot, maar als je de aardappelen in een ring serveert met een ringvormig gebakken ei bovenop (in plaats van de eieren half te koken) en de speksaus naast de ring serveert, oogt het als een heus restaurant gerecht. Gebruik een betere wijnazijn en wat wijn, en bak het spek met ui en knoflook om dit recept een smakelijke opkikker te geven.

Samengevat gaat het hier dus om een saus gemaakt van gebakken spek met wat azijn en gebonden met maizena. Traditioneel serveer je de aardappel(s) en de ei(eren) op een bord met onderaan slabladeren. Overgiet dan met de saus zodat ieder naar hartelust alles zelf kan pletten of door elkaar snijden.

kaantjessaus

Kaantjessaus recept uit het Meetjesland voor 4 personen

Ingrediënten zijn naar believen (houd het goedkoop met 2 eieren per persoon of maak het duurder met een goede 150 gram spek per persoon):

 • 4 grote aardappelen,
 • 1 verse sla of veldsla
 • 200 gram gerookt spek
 • 4 eieren
 • 30 ml wijnazijn
 • water of witte wijn naar believen (1 tas – 200 ml)
 • 1 eetlepel maïzena per tas saus (azijn + wijn en/of water)
 • een klontje boter om te bakken
 • peper en zout naar smaak

Kaontjessesse of koantjessesse maken

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
 2. Kook de eieren half hard en laat ze schrikken in koud water.
 3. Was de salade: als je grote bladeren hebt, bedek je ieders bord met 3 bladen salade, of je snijd de salade in reepjes.
 4. Snijdt het gerookt spek in reepjes of kubusjes en bak hard aan in boter (bak eventueel uien mee en voeg op het eind knoflook toe).
 5. Blus het spek met azijn, laat even inkoken en voeg dan water of witte wijn toe. Breng aan de kook, kruid met peper en zout en bind de kaantjessaus met maïzena.