Kaantjessaus

Op Zondag 12 December 2010 maakt SOS Piet kaantjessaus : een lekker makkelijk en goedkoop krachtvoeder uit het Meetjesland.

Karolien uit Eeklo vraagt Piet hoe zij kaontjessesse moet maken. Vraag een Westvlaming hoe je een typisch Meetjesland gerecht moet maken, en het loopt al fout bij de benaming: Koantjessesse is de "Korrrrecte Vlaamsche Schrijfwijze" :-)

Alle gekheid op een stokje: kaantjessaus is zogenaamde ‘arme mensen eten': wat een slecht gekozen term is voor ontzettend lekkere dagdagelijkse gerechten die behalve goed vullend ook goedkoop zijn: aardappelen, eieren, (gezouten of gerookt) spek, sla, azijn, water, boter, peper, zout en maïzena om de saus te binden.

Klinkt boerenstamppot, maar als je de aardappelen in een ring serveert met een ringvormig gebakken ei bovenop (in plaats van de eieren half te koken) en het spek in reepjes toevoegt, oogt het als een heus restaurant gerecht. Gebruik een betere wijnazijn en wat wijn, en bak het spek met ui en knoflook om dit recept een feestelijke opkikker te geven.

kaantjessaus

Kaantjessaus recept uit het Meetjesland voor 4 personen

Ingrediënten zijn naar believen (houd het goedkoop met 2 eieren per persoon of maak het duurder met 150 gram spek per persoon):

 • 4 grote aardappelen,
 • 1 verse sla of veldsla
 • 200 gram gerookt spek
 • 4 eieren
 • 30 ml wijnazijn
 • water of witte wijn naar believen (1 tas – 200 ml)
 • 1 eetlepel maïzena per tas saus (azijn + wijn en/of water)
 • een klontje boter om te bakken
 • peper en zout naar smaak

Kaontjessesse of koantjessesse maken

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
 2. Kook de eieren half hard en laat ze schrikken in koud water.
 3. Was de salade: als je grote bladeren hebt, bedek je ieders bord met 3 bladen salade, of je snijd de salade in reepjes.
 4. Snijdt het gerookt spek in reepjes of kubusjes en bak hard aan in boter (bak eventueel uien mee en voeg op het eind knoflook toe).
 5. Blus het spek met azijn, laat even inkoken en voeg dan water of witte wijn toe. Breng aan de kook, kruid met peper en zout en bind de kaantjessaus met maïzena.

Kaontjessesse

Kaontjessesse of Koantjessesse : geplette aardappelen en eieren op salade met kaantjessaus

Traditioneel serveer je de aardappel(s) en de ei(eren) op een bord met onderaan slabladeren, overgiet met de kaantjessaus zodat ieder naar hartelust alles zelf kan pletten of door elkaar snijden.