Kervelsoep recept

Kervelsoep recept: frisgroen van kleur, heerlijk van smaak. De lente is officieel begonnen.

Piet Huysentruyt maakt een basis kervelsoep die hij feestelijk serveert met beignets van escargots of wijngaardslakken in de friteuse.

Niet te verwarren met de escargots die je aan de Belgische kust in de kraampjes kan kopen: dat zijn zeeslakken of wulken. Wulken kan je ook in Normandië en Bretagne terugvinden in het ‘Bulots Mayonaise’ aperitiefhapje met simpelweg al dan niet afgekoelde, gekookte wulken en mayonaise:

Wulken Bulots Mayonaise

In onderstaand recept gebruik je wijngaardslakken (als je deze zou kunnen vinden) of de meer aangeboden kleinere, grijze segrijnslak. (onder de naam ‘petit gris’ en ‘gros gris’, al zie je qua grootte soms geen verschil). Echte escargots hebben echter geen grijze schelp.

Segrijnslak bokaalOm deze basissoep wat feestelijker te serveren gaat Piet de escargots frituren in een uiterst snel klaar beignetsbeslag.

Voor een mooie frisgroene lentesoep ga je de kervel pas op het laatst bij de soep toevoegen. Hoe meer kervel hoe liever, want van zodra de kervel in de soep gaat "krimpt" de massa behoorlijk in)

Sommige liefhebbers gaan zelf escargots vangen in hun tuin door eerst de planten te sproeien met water: slakken gaan dan hun schuilplaatsen en je kan ze dus makkelijk vinden. De slakken wel eerst 24 tot 48 uur niets laten eten zodat ze hun darmkanaal kunnen ledigen alvorens ze in een gerecht verwerkt worden.

Kervelsoep ingrediënten

 • 1 klont boter
 • 1 ui, grof gesneden
 • 1 aardappel, in kubusjes gesneden
 • 1 wit van prei, in ringen gesneden
 • 1 goei groot pak kervel (hoe meer, hoe liever)
 • 1 liter water
 • 1 goede eetlepel instant groentebouillon

EscargotsGarnering:

 • 1 klein blikje escargots (te koop in de Colruyt), afgieten en laat goed uitlekken
 • melkschuim uit de espressomachine of zelf opgeklopt vertrekkende van warme, volle melk.

Beignets beslag:

 • 4 eetlepels tarwebloem
 • 1 biologisch geteeld ei: dooier en wit scheiden
 • 4 eetlepels bier met levende gist
 • goed wat peper en zout

Kervelsoep recept maken

Kervelsoep recept

 1. Neem een soeppot en smelt er een klont boter in.
 2. Laat hierin de ui, prei en aardappel enkele minuten aanstoven, roer zo nu en dan om.
 3. Maak ondertussen het beignetbeslag door in 1 kom 4 eetlepels bloem, 1 eierdooier, 4 eetlepels bier met een garde tot een zeer dik beslag te roeren.
 4. Klop in een andere kom het eiwit stijf en roer met een garde door het dikke beslag. kruid met peper en zout en roer nogmaals door elkaar.
 5. Als de soepgroenten mooi aangestoofd zijn, bevochtig je ze met 1 liter water, voeg de instant groentebouillon toe, breng aan de kook en laat een half uurtje sudderen tot alle groenten supergaar zijn.
 6. Was de kervel en snijd met steeltjes en al goed fijn. Doe bij de nog steeds sudderende soep en laat 2 minuten meekoken.
 7. Gooi ondertussen de uitgelekte escargots in het beignetbeslag, draai ze met een vork tot ze volledig met beslag bedekt zijn en doe in een goed, hete friteuse. Bak krokant goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier en kruid nogmaals goed met peper en zout.
 8. Mix de kervelsoep met een blender of staafmixer en serveer in een kom met de beignets erin en een toef warme melkschuim.