Le Lutin Gourmand

Le Lutin Gourmand: het restaurant van Piet Huysentruyt in Frankrijk zal vanaf april 2012 opnieuw uitgebaat worden door Vlaamse chef Thijs Clinckemaillie.

Piet had het restaurant in 2003 overgenomen, inclusief de naam, wat ietwat slecht vertaald als "de lekkerbekkende kabouter". Alhoewel het restaurant maar 4 dagen in de week open was, werd het Piet in 2006 te veel: zijn oudste dochter ging op kot studeren in Lyon, Piet was volop bezig aan zijn televisieprogramma’s en zijn SOS Piet boeken: teveel voor de goede gezondheid merkte Piet toen al op.

Bovendien is Piet een zeer creatieve kok, maar wegens te weinig tijd werd het restaurant eerder werk dan culinaire creativiteit. Voor een chef die in zijn vorig restaurant een Michelinster had: ook niet echt motiverend om verder te gaan.

Ondanks dat, was het telkenmale "vollen bak": ook al door het extra aantal Vlaamse toeristen die toch eens een keertje bij Piet wilden gaan eten. En bij op de foto, een handtekening, een praatje slaan… druk bezig dus elke dag.

Het restaurant stond vanaf 2006 dan ook open voor overname. Piet was duidelijk niet van plan het restaurant zelf weer te openen tot in 2011 de talentvolle, jonge chef Thijs Clinckemaillie opnieuw in de potten ging roeren. Bleek alvast dat zonder Piet in de keuken het restaurant weer een succesvolle trekpleister werd. Piet woont immers in de buurt en loopt regelmatig over de vloer, wat door de Vlaamse toeristen natuurlijk ten zeerste wordt op prijs gesteld.

Le Lutin GourmandOok dit jaar in 2012 staat Thijs weer in de keuken. Ook Westvlaming: Thijs (24 jaar jong) had als net afgestudeerde kok al enkele seizoenen meegewerkt in het restaurant. Hij heeft dan meer ervaring opgedaan bij:

  • l’Ecallier du Palais Royal (toen 1 Michelin ster)
  • Sea Grill (2 sterren) in Brussel
  • Maison Pic (3 sterren) in Valence.

Op dit moment kan je Thijs vinden in de koude keuken van 3 sterren restaurant Hof van Cleve van Peter Goossens waar hij eerst in de patisserie stond en later ook aan het fornuis.

Thijs gaat nu dus naar de Ardèche, met vriendin Aurelie om samen het 24 couverts restaurant te runnen zonder verder personeel, althans dat is het uitgangspunt. 2 weken vanaf nu zal Thijs al te vinden zijn in het Franse Les Vans om de opening voor te bereiden.

Het contract voor Le Lutin Gourmand loopt voor 6 maand tot september, daarna liggen nog geen vaste plannen op tafel.

Update 2013:

  • In juni 2012 kreeg Piet een trombose. VTM beëindigde dat jaar zijn dagdagelijkse kookprogramma De Perfecte Keuken.
  • In 2013 werden alle contracten met VTM stopgezet en heropende Piet Le Lutin Gourmant als Likoké, waar Piet zelf weer achter de kookpotten staat en ondertussen al weer 1 Michelinster heeft verdient.