Melo cakes recept

Steek ze in je mond en ze ontploffen: de beste negerzoenen of melo cakes maak je gewoon zelf met dit makkelijke mallo cakes recept van Piet Huysentruyt uit SOS Piet.

Zandkoekjes kan je snel bakken met zanddeeg uit de winkel of volgens dit makkelijk recept om zandkoekjes te maken.

Piet maakt zandkoekjes als volgt: kneed met de hand 2 eigelen met 80 gram suiker, 180 gram zachte boter en 300 gram tot een homogeen koekjesdeeg en laat het een nachtje rusten in de ijskast. Bebloem een werkvlak en rol het deeg uit tot de gewenste dikte, steek er cirkels uit en laat de koekjes 25 minuten bakken in een oven op 180 graden.

Nogmaals: het smaakt even lekker en geeft veel minder werk om het zanddeeg kant en klaar in een vel in de winkel te kopen.

Ingrediënten om melo cakes te maken

 • wit van 3 biologisch geteelde eieren
 • 4 eetlepels witte suiker
 • 1 eetlepel maïzena
 • 1 vel zanddeeg uit de winkel
 • 200 gram gewone (melk) chocolade, geen pure chocolade
 • speciale stoompot met passende stoomzeef of een pot en een stoommandje.

Hoe melo cakes, mellow cakes of negerzoenen maken

Melo cakes

 1. Begin met cirkels uit het zanddeeg te steken (een eierdopje is een ideale maat) of te snijden en
 2. bak er zandkoekjes van.
 3. Scheid ondertussen de eiwitten van de dooiers, doe er 4 eetlepels suiker bij en klop met de elektrische klopper volledig stijf zodat je de pot zonder problemen omgedraaid boven je hoofd kan houden.
 4. Voeg er 1 eetlepel maïzena aan toe en meng op lage snelheid door het eiwit: de maïzena zal ervoor zorgen dat het eiwit niet zal inzakken als het de warmte van de stoom voelt.. Doe dan het eiwit in een spuitzak en spuit hoge torentjes in een draaiende beweging op boterpapier.
 5. Breng een pot met wat water aan de kook, maar laat niet volle bak koken, anders gaat het eiwit veel te snel opblazen en valt het in als het uit de stoompot komt.
 6. Van zodra er stoom in de pot komt, zet je het vuur lager en zet je het bakpapier met de eiwitjes in de stoomzeef of stoommandje en dan boven de pot met kokend water. Zet het vuur lager.
 7. Laat de torentjes 8 tot 10 minuutjes stomen tot de eiwitten gaar zijn: ze zullen terugveren als je eraan komt.
 8. Zet de eiwitten op zandkoekjes en laat de torentjes afkoelen terwijl je de chocolade smelt. Zet de zandkoekjes op een rooster waaronder je een bord kan zetten om later de gesmolten chocolade die je gaat morsen in op te vangen.
 9. Breek de chocolade in kleine stukjes en laat gelijkmatig smelten au bain marie (het water niet te heet laten worden zodat het niet in de chocolade borrelt) of gewoon op een zeer zacht vuurtje.
 10. Als de chocolade gesmolten is, voel je eraan hoe warm het is: niet veel warmer dan je lichaam en mooi vloeibaar.Giet de gesmolten chocolade
 11. met een eetlepel over de eiwittorentjes zodat ze volledig met chocolade bedekt zijn.
 12. Wil je aan de onderkant ook chocolade, schep de negerzoenen dan op een vork en dompel de bodem in de chocolade. Zet alles in de ijskast, laat de chocolade afkoelen zodat deze opstijft en je melo cakes zijn klaar.