Moelleux van Chocolade

Lekker en grappig: SOS Piet verbetert de moelleux van chocolade van Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost.

De duidelijke fouten waardoor het recept van Jeroen Meus mislukt zijn niet het recept, maar wel het niet correct uitvoeren van Jeroen’s recept: de suiker niet volle bak opkloppen met de eieren en het beslag niet lang genoeg laten rusten in de ijskast. Verder suggesties van SOS Piet:

Hoe meer eierdooiers je gebruikt, hoe droger de moelleux wordt. Moelleux staat voor sappig-smeuïg, dus vraagt niet voor extra veel droog makende eierdooiers.

Als suiker warmte voelt, wordt het lopend. Door een te kort aan suikers zal de moelleux niet genoeg lopen. Hoe meer suiker en hoe meer chocolade je toevoegt, hoe lopender het beslag, dus hoe meer bloem je moet toevoegen om dit te compenseren. Deeg is een samenhangend geheel waar je als laatste de bloem aan toevoegt.

Moest je het beslag direct in de oven zetten, dan zullen de luchtig geklopte eieren je een soort biscuit geven (biscuit is ei, suiker en bloem). Je moet echter de eieren zo luchtig opkloppen omdat de suiker in de eieren moet opgelost worden. Om toch minder lucht in het beslag te krijgen en geen "normale biscuit" te bakken, moet je het beslag 1 nacht in de koelkast laten rusten. Juist: je hebt net een soort chocomousse gemaakt, maar dan met extra bloem.

Chocolade moelleux SOS Piet

 • 110 gram echte boter
 • 120 gram chocolade (minimum 70% cacao)
 • 3 eieren
 • 150 gram witte suiker
 • 60 gram bloem
 • hazelnoten indien gewenst
 • boter en bloem om de porseleinen potjes mee in te boteren en te bebloemen

Hoe maak je moelleux van chocolade?

Moelleux van chocolade

 1. Smelt 110 gram echte boter met 120 gram chocolade op een zeer laag vuur zodat alles mooi traag kan opwarmen.
 2. Meng in een andere kom de 3 eieren met 150 gram witte suiker en klop met de elektrische mixer tot 1 geheel (dus totdat de suikers gesmolten zijn in het ei en je een schuimige massa bekomt).
 3. Giet de gesmolten boter en chocolade bij de schuimig geklopte eieren en roer alles met een garde door elkaar. Meng er als laatste met de garde de 60 gram bloem door en laat 1 nachtje rusten in de frigo.
 4. Als je moelleux met nootjes wil, hak je nu de hazelnoten zeer fijn en
 5. roer met een eetlepel door het beslag.
 6. Neem porseleinen potjes van gelijke grootte en boter ze goed in en dan goed inbloemen. Wil je de moelleux makkelijk uit het potje heffen, dan vouw je een dik reepje aluminiumfolie en leg in het potje met de randen uit het potje.
 7. Vul de potjes voor 4/5de vol en druk er nog een stukje chocolade in.
 8. Bak voor 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat de moelleux van chocolade wat afkoelen alvorens uit de vormpjes te halen en serveer met poedersuiker erover gestrooid.