Mosselen klaarmaken

Sappige mosselen klaarmaken in 15 minuten zonder omkijken doe je met dit recept zodat je ondertussen tijdens het koken nog een lekkere béarnaise dipsaus maakt.

Lukt altijd, recept uit Piet Speelt met Vuur.

De makkelijkste manier om mosselen te koken is ze te stomen in wat vloeistof met wat fijngesneden groenten. Van zodra de mosselen gaar gestoomd zijn, gaan ze open waardoor de lekkere vloeistof uit de schelpen in het kookvocht vloeit en alzo een lekkere bouillon maakt, heerlijk om met knapperig brood op te smullen.

"Mosselen koken" is een ietwat misleidende bewoording: de mosselen worden wel degelijk gestoomd met een kleine hoeveelheid vloeistof, zodat deze vloeistof met het nat uit de mosselen een uiterst heerlijk ‘sausje’ maken. Moest je mosselen koken zoals je aardappelen kookt, dan heeft het kookwater nauwelijks smaak verdwijnt alzo de helft van de lekkere mosselen in het kookvocht.

In dit recept gaat Piet Huysentruyt de mosselen stomen in een ‘waterdicht’ zakje gemaakt van aluminiumfolie op de gril. Gewoon wat groenten op de folie, daarboven de mosselen, wat extra kruiden, folie toeplooien aan 3 zijden, witbier toevoegen en de 4de zijde toeplooien. Het geheel gaat op de gril waar de mosselen een 5 tal minuten stomen tot ze gaar zijn.

Ondertussen heeft Piet net genoeg tijd om een snelle béarnaisesaus te kloppen met 3 eieren, wat witbier en kerrie kruiden.

Om het jezelf makkelijk te maken kan je de groenten net zo goed stoven in boter, daarop de mosselen en de kruiden aanbrengen, wat witbier toevoegen en op een hoog vuur met deksel op de pot een 4 tot 7 minuten laten stomen tot de meeste mosselen open gekomen zijn. Mosselen die niet open komen, smijt je gewoon weg.

Mosselen recept

Alhoewel zeer mooi voor televisie is 1 kg mosselen voor 4 personen net genoeg om je smaakpapillen wakker te maken. Voor een deftige maaltijd reken je minstens 1 kilo mosselen per persoon en wordt het recept voor mosselen natuur voor 4 personen als volgt:

 • 4 kilo mosselen voor in mosselpotten of 1 kilo voor op de barbeque
 • 4 stengels van selder
 • 2 ajuinen
 • 1 teentje knoflook
 • een takje tijm
 • een blaadje laurier
 • 200 ml witbier
 • flink wat versgemalen peper
 • mosselkruiden (niet echt nodig maar Piet verkoopt graag zijn kruiden)
 • 4 stukken aluminiumfolie
 • 12 stengeltjes van verse peterselie

Voor de béarnaise saus:

 • 3 eierdooiers (altijd minimum 3 dooiers zodat je de mosselsaus goed tot schuim kunt kloppen)
 • 3 eierdopjes wit bier
 • kerrie kruiden

Hoe maakt Piet mosselen klaar?

Mosselen klaarmaken

 1. Snijd of hak eerst alle groenten fijn.
 2. Neem een vel aluminiumfolie en leg hierop wat ajuin, selder, look en peterselie.
 3. Neem met je handen een handvol mosselen en ze leg bovenop de groenten.
 4. Voeg er laurier, tijm en mosselkruiden aan toe.
 5. Vouw de aluminiumfolie mooi toe zodat je de zijkanten aan 3 kanten 3 keer toeplooit.
 6. Giet dan het witbier langs de 4de zijde in de folie en plooi deze kant ook mooi dicht zodat er nergens vloeistof kan ontsnappen.
 7. Leg of de barbeque en laat een 5tal minuten stomen, je krijgt een mooi opgeblazen aluminium "zakje".
 8. Mosselsaus maken

  Tijdens het stomen van de mosselen doe je de 3 eierdooiers in een pot met de 3 dopjes witbier, wat peper, zout en flink wat kerrie kruiden, zet het potje op de warme kant van de barbeque, roer alles onder mekaar en als de pot wat temperatuur heeft, klop je de béarnaise tot een ietwat dikke saus.

Met een handdoek of handbeschermers haal je de folie van het vuur en schik op een diep bord. Prik er bovenaan met een mes in, plooi de folie verder open en serveer na er wat béarnaise saus over te gieten.

Wil je 4 kilo mosselen klaarmaken in een pot, volg je ofwel identiek bovenstaand recept, ofwel stoof je eerst de selder en de ajuin glazig in een flinke klont boter en voeg je er dan pas de mosselen, look, kruiden en bier aan toe. Zet het vuur hoog, doe het deksel op de pot en laat 4 tot 7 minuten koken. Een pot met glazen deksel is ideaal, zodat je de mosselen ziet open komen en er zeker van bent dat je de mosselen niet te lang op het vuur laat.