Oliebollen Recept

Lekker, gemakkelijk en niet veel werk: oliebollen recept uit SOS Piet nog eens overgedaan in De Perfecte Keuken.

Elke bloem is anders: sommige nemen meer vocht op en maken dan met hetzelfde recept een veel dikker beslag dan andere soorten bloem. De bedoeling is een niet al te vast beslag te maken op dikte zodat als je er een lepel insteekt, deze volkomen verdoken is.

Gist moet opgelost worden in "lauw" water. Lauw wil zeggen "de temperatuur van uw huid": als je in lauwe vloeistof je vingers steekt, voelt het niet heet aan en trek je je vingers niet instinctief terug. Met andere woorden: je kan je vingers zonder ongemak voor lange tijd in lauw water steken.

Bak de smoutebollen goudbruin zodanig dat ze stevig zijn en niet invallen als je ze op een papier laat uitlekken

Ingrediënten om zelf oliebollen te bakken

 • 2 biologisch geteelde eieren
 • ¼ kilogram bloem
 • 1 snuifje zout
 • 1 snuifje suiker
 • een blokje van 20 gram verse bakkersgist
 • 100 ml lauw water
 • 100 ml volle melk, ook lauw
 • serveer met flink wat poedersuiker

Hoe oliebollen maken

  Oliebollen recept

 1. Als je vertrekt van koude melk uit de ijskast en koud kraantjeswater, doe je de melk en het water in een sauspannetje en warm je het even op alvorens er met een garde onder voortdurend roeren de gist in op te lossen.
 2. In een andere kom weeg je de bloem af. Maak een diep kuiltje in het midden van de bloem en voeg er 2 eitjes in hun geheel bij. Strooi het zout aan de buitenkant van de kom (zodat het zout niet rechtstreeks in contact komt met het ei noch met de gist). Giet het lauwe melk-water-gistmengsel bij in het kuiltje.
 3. Meng het beslag met een garde of met je 2 vingers en daarna met je ganse hand door elkaar en voeg ook het snuifje suiker toe.
 4. Als het beslag te slap is, voeg je er nog een extra lepel bloem aan toe.
 5. Als het beslag plakkerig is maar niet te lopend, dan is het klaar om te laten gisten onder plastiekfolie of een handdoek op een warme plaats.
 6. Na een half uurtje rusten en rijzen is het beslag klaar.
 7. Werk er even met je handen door
 8. zodat er wat lucht uit het beslag verdwijnt en het beslag hanteerbaar wordt zonder sterk aan je handen te plakken: het deeg is slap maar plakt niet aan je handen.
 9. Zet de frituurketel op 180 graden, schep een eetlepel beslag uit de kom en
 10. schep over in een andere eetlepel alvorens
 11. met behulp van de eerste eetlepel het bolletje beslag in het frituurvet te laten vallen.
 12. Je zal merken dat het beslag niet vlot van de lepels schuift, maar zo hoort het ook: slap deeg loopt uit en je bollen gaan tegen elkaar vloeien in het vet.
 13. Zorg ervoor dat de bollen elkaar niet raken, dus doe ook niet teveel bollen in het frituurvet: vol is vol. Draai de bollen indien gewenst zo nu en dan om zodat de kans op mooie, ronde bollen groter is.
 14. Als de oliebollen goudbruin gebakken zijn, laat je ze uitlekken op keukenpapier alvorens te serveren met poedersuiker.