SOS Piet 5, 6, 7 en 8

4 makkelijke recepten met foto uit het nieuwe SOS Piet 5 kookboek: een voorproefje. Het nieuwe kookboek ligt net in de winkels en Piet heeft al bijna alle recepten geselecteerd voor de opvolgers SOS Piet 6 en 7.

Een pan gebakken spek met verse eieren uit SOS PietHet meest opvallende recept uit SOS Piet 5 is spiegelei met spek…

Niet echt moeilijk hoor ik u denken, maar als je het probeert te bakken in een kleefpan met veel te veel vet, dan maak je het recept moeilijker dan het moet: neem gewoon een antikleeflaag pan, gebruik een beetje vetstof en bak eerst het spek vooraleer er de eieren over te bakken:

Piet Huysentruyt maakt kalfslapje met pizzaiolasaus uit SOS Piet 5 in de keuken van Het NieuwsbladIetwat meer feestelijk klinkend is het kalfslapje met pizzaiolasaus, dat Piet gisteren nog even herhaalde bij de redactie van de Vlaamse krant "Het Nieuwsblad". Pizzaiolasaus is een Italiaans woord voor een simpel maar lekkere tomatensaus waar eerst wat ajuin en look wordt aangestoofd waaraan dan gepelde tomaten, ketchup en tomatenpuree wordt toegevoegd om dan een 20 tal minuten te pruttelen: een simpel en lekker recept met een feestelijke naam:

Piet maakt kalfslapjes met pizzaiolasaus op de redactie van Het Nieuwsblad ter promotie van zijn vandaag verschenen nieuwste kookboek.

Wat opvalt is dat in de kookboeken bij geen enkel gerecht de bereidingstijd wordt vermeld. Veilig want niet iedereen snijdt zo snel groenten zoals Piet, maar onhandig want je hebt niet direct een idee welk recept lang gaat koken en welk recept direct klaar is. Zelf als ben je een trage kok, je hebt op zijn minst een idee dat een 2 uur recept niet in 30 minuten gaat klaar zijn.

Gefrituurde curryworst in brickdeeg uit SOS PietDe gerechten zijn zoals altijd eenvoudig en gebaseerd op vragen uit de Vlaamse keukens, mooi geïllustreerd zonder extra fotogenieke truukjes: "wat je ziet is wat je eet". Verdere recepten zijn curryworst met echt varkensgehakt (en niet voor 4/5de bloem zoals ze in de handel verkrijgbaar zijn):

Curryworst op basis van varkensgehakt met eierdooier, look, ui, room, geplette gekookte aardappelen en currykruiden: gerold in flinterdun brickdeeg en gefrituurd.

En een ander typisch Vlaams gerecht in SOS Piet 5: kaassoep met hesp met als tip: kook soep in 1 soeppot (zodat alle smaken in de soep blijven en niet verdwijnen als je – zoals mailer Luc – de ham apart bakt en laat uitlekken):

Kaassoep

Zoals gewoonlijk stooft Piet soepgroenten (ui, look, aardappel) eerst aan maar deze keer gaan er tegelijk stukjes ham meegestoofd worden. Bouillon bijvoegen en aan de kook brengen, binden met maïzena, kaas toevoegen, soep van het vuur nemen en onder voortdurend roeren afwerken met een eierdooier-roommensel.

Andere recepten die je kan terugvinden in het nieuwe boek zijn: gebakken pladijs, vleeskroketten, kalfszwezerik, vis in een zoute korst gebakken, gyros van kip, aioli en flan van tomaten…

Alhoewel nummer 5 net verschenen is, is Piet bijna klaar met het selecteren van de gerechten voor SOS Piet 6 en 7. Dit om in te spelen op degenen die de kookboeken kopen om hun reeks aan te vullen: als ze in de winkel stappen, kopen ze meteen de nieuwste rest van de SOS Piet reeks. Uitgeverij Lannoo heeft alvast Piet’s contract verlengd tot SOS Piet 8.