SOS Piet: crème brûlée, Kortrijkse beschuiten en gekookte kip in gelatine

Aprilvissen bak je best zelf vandaag, SOS Piet zorgt een heerlijk dessert van crème brûlée, een terrine van gekookte kip voor bij de boterham en Kortrijkse beschuiten als aperitiefhapje met kaas of pate.

Crème brûlée is een uiterst lekkere pudding op basis van flink wat eieren met een laagje gecarameliseerde suiker erop. Er bestaan ontiechelijk vele variaties hoe de pudding te maken, Piet gaat deze keer als volgt te werk:

  • In plaats van alleen melk, gaat Piet de helft melk en de helft vette room gebruiken (400 ml van elk). Doe daarin een opengesneden vanillestokje, breng aan de kook, neem van het vuur en laat zo trekken zodat er meer vanillesmaak in de melkroom zal komen. Voor extra koffiesmaak kan je indien gewenst 100 ml koffielikeur en 1 eetlepel oploskoffie door de melk roeren.
  • Ondertussen ga je 6 eierdooiers met 75 gram griessuiker wit kloppen: dus met de kloppers van de mixer op volle kracht tot een smeuïge, ietwat stijve room die veel lichter van kleur is dan de oorspronkelijke dooiers.
  • Roer nu een beetje van de hete melk door de dooiers en giet dan dat mengsel weer door de hete melk.
  • Laat afkoelen en zet een nacht in de ijskast.
  • De volgende dag schep je de pudding in kleine,vuurvaste potjes die je in een schotel met heet kraantjeswater zet, welke je dan in de oven op 150 graden een 40tal minuten laat verder opstijven.
  • Haal voorzichtig uit de oven, laat afkoelen en zet dan weer ene nachtje in de ijskast.
  • De volgende dag strooi je er wat bruine suiker over en carameliseer de suiker onder de gril of met een brandertje.

Het volgende recept: kipkap, frut, boerenkop… allemaal lekker varkensvlees in gelatine opgesteven: heerlijk met veel mosterd en een snede brood. Potjesvlees en in het bijzonder hennepot is wat Mireille probeert te maken: een recept met gekookte kip in plaats van varkensvlees.

Kortrijkse beschuiten uit de oven

Kortrijkse beschuit is een typisch streekgerecht van Kortrijk dat door het Kortrijkse bakkerspaar Chantal Demeulenaere en Johan Hoornaert in ere wordt gehouden in hun bakkerij Hoornaert. Het is een ideale basis voor aperitiefhapjes gewoon bij de koffie of belegd met kaas of pate.

Er wordt vertrokken van een melkbrood (brood waarin het water vervangen werd door half melk/half water). Het brood wordt met de hand fijngesneden en dan langs beide kanten ingewreven met tot poeder gemalen kandijsuiker. De sneden laat men dan een nachtje rusten alvorens opnieuw in te smeren met de kandijsuiker. De sneden gaan dan de oven in op lage temperatuur zodat de kandijsuiker in het brood gebakken wordt.

Nu moet gezegd dat Dit soort van beschuit eigenlijk zoals wentelteefjes bedoelt zijn om oud brood weer nieuw leven in te blazen. Het lijkt daarom niet echt logisch om eerst een lekker melkbrood te kopen, en het dan te laten oud worden om beschuiten van te bakken.

Vanavond 1 April 2012 kijken naar SOS Piet om 17.55 uur op de Vlaamse commerciële zender VTM.