SOS Piet: hennepot, beschuit van Kortrijk en creme brulee

Vandaag maakt Piet Huysentruyt in SOS Piet lekker opgesteven crème brûlée en 2 streekgerechten: potjesvlees en Kortrijkse beschuit.

Wendy maakt lekkere creme brulee, maar haar dessert wil niet opstijven. Piet vat in een paar minuten samen wat je normaal over 2 dagen moet klaarmaken. Het geheim van lekkere creme brulee is deze 2 keer te laten rusten: na het maken van de "pudding" en na het opstijven in de oven. Voor de extra lekkere smaak voegt Piet instant koffie en een koffielikeur toe aan de room. Lees hier verder voor het volledige creme brulee recept uit SOS Piet.

Dan de streekgerechten en we beginnen met potjesvlees. Het woord dekt de lading: het gaat hier om wit (kalf, kip, konijn) vlees bewaard in een pot in een bouillon opgesteven met gelatine. Het woord potjesvlees is echter een wettelijk beschermde ambachtelijke bereiding. Mireille gebruikt alleen kip als vlees, waardoor het gerecht hennepot noemt. De bouillon wordt vers getrokken zodat de kleur lichter is dan van een instant bouillon. De moeilijkheid is het vinden van de juiste hoeveelheid gelatine, want het extra toegevoegd zuur van azijn en citroen gaat een deel van de werking van de gelatine afbreken. Lees hier verder hoe Piet potjesvlees maakt.

Tenslotte komen de Kortrijkse beschuiten aan bod. Kort gezegd vertrek je met melkbrood, smeert het in met bruine suiker, laat een nachtje drogen, smeert het weer in met bruine suiker en bak dan de suiker in het brood in je oven.

Voor het volledige recept van Kortrijkse beschuit en de 2 andere recepten, kijk je op zondag 3 februari om 17.55 uur of zaterdag 9 februari om 13.35 uur naar SOS Piet op VTM.