SOS Piet: rijsttaart, rog met kappertjes en gerookte eendenborst

SOS Piet maakt een lekkere rijsttaart met honing, gaat daarna de klassieke toer op met een lekker recept voor rog met kappertjes en eindigt de aflevering met gerookte eendenborst.

Een overheerlijk recept, zelfs voor zij die niet zo graag rijst eten, is een lekkere vulling te maken op basis van rijstpap en dit op een taartbodem in de oven af te bakken, als volgt:

  • Je moet natuurlijk dessertrijst gebruiken – 100 gram – dat je aan de kook brengt in 500 ml melk waar je voor de smaak 1 vanillestokje aan toevoegt en 75 gram suiker. Op een laag vuurtje de rijst laten garen.
  • De rijst volledig laten afkoelen alvorens natter te maken zodat het in de oven niet te droog zal worden: roer er 150 ml volle melk, evenveel honing, 2 eieren en 50 gram poeder voor vanillepudding door: je taartvulling is klaar.
  • Vel bladerdeeg in een taartvorm, vullen met de vulling en een 35 minuten laten bakken op 180 graden:
    Rijsttaart

Daarna gaat Piet roggevleugels klaarmaken met kappertjes en peterselie in een snel klare vissaus. Piet had dit al eens gedaan in De Perfecte Keuken, maar vermits niet iedereen een stoomoven heeft, gaat Piet de rog nu klaarmaken zoals u en ik dat ook kunnen in onze dagdagelijkse Vlaamse keuken zonder stoomoven:

  • gewoon de superverse visfilet kruiden met peper en zout en door de bloem wentelen
  • flink wat boter _ de vis moet zwemmen in de boter – opwarmen in de Tefalpan tot de boter net schuimt – dus de boter niet laten bruinen! -, zorgen dat de pan niet groter is dan de vis, anders gaat je boter verbranden waar geen vis in de pan ligt: niet lekker als je van de boter saus gaat maken.
  • vis erin leggen, luisteren dat het gaat sissen: vuur een beetje lager zetten. Bak eerst een 8tal minuten op de dikke kant en 2-3 minuten op de dunne kant: afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Als de boter donkerder wordt, dan extra boter in de pan zodat de boter direct afkoelt en het vuur nog een beetje minder zetten.
  • Tijdens de laatste 2 minuten doe je er kappertjes en peterselie bij, wat vers citroensap en serveren.

Tenslotte heeft Piet het over gerookte eendenborst: ideaal om te verwerken in een slaatje of als garnering. Piet gaat deze keer gewoon zelf de borsten "roken", niet echt iets dat je in iedere Vlaamse huiskamer zal terugvinden.

Kijken naar een nieuwe aflevering van SOS Piet vandaag zondag 27 mei 2012 om 17.55 uur of naar de herhaling op zaterdag 2 juni 2012 om 13.35 uur op de Vlaamse zender VTM.