Makkelijk, stevig, luchtig tiramisu recept

Maak een perfecte, lekkere en stijve tiramisu volgens het recept uit de populaire SOS Piet serie met gekende ingrediënten maar wel de juiste keukentechnieken.

Tiramisu is traditioneel een soort van een met lagen gevulde biscuit zonder zelf een biscuit te bakken. De biscuit wordt meestal vervangen door speculoos of lange vingers (boudoirkoekjes) , eerst eventjes gedrenkt in een mengsel van sterke koffie en alcohol zoals Marsala, Grand Marnier, Cointreau, Amaretto (zoals in het tiramisu recept van Jeroen Meus en in onderstaand recept van Piet), zachte whiskey, rum of cognac.

Het recept kwam op televisie in de vierde aflevering van de eerste reeks van SOS Piet op 30 oktober 2004. De perfecte keukentechnieken en recept verhoudingen die Piet toen aangaf aan Rebecca om haar lopende, niet stijve tiramisu waarin nog korreltjes oploskoffiepoeder te vinden waren, zijn devolgende:

 • Werk met lauwe koffie: koude koffie slorpt niet zo goed op in de koekjes.
 • Gebruik echte koffie of espresso koffie: doorgelopen koffie bevat natuurlijk nooit poeder, tenzij de koffiefilter scheurt. Als je zoals Rebecca oploskoffie probeert op te lossen in koud water, heb je alvast korreltjes. Rebecca’s idee was: als de koffie toch moet afkoelen vooraleer de koekjes erin te drenken, waarom dan niet oploskoffie oplossen in koud water? Het antwoord is simpel: oploskoffie lost niet goed op in koud water.
 • De grootste fout was echter de koekjes in de schotel te schikken en er dan de koffie met Amaretto over te gieten: sommige koekjes zijn dan volledig gedrenkt in de koffie, andere nauwelijks en op de bodem van de kom blijft nog een klets koffie achter waarop je duidelijk geen gelaagde biscuit kan op bouwen.
 • Het is de bedoeling de koekjes even in koffie te deppen en dan met een spatie naast elkaar te leggen. De vulling gaat dan tussen de spaties en geeft zo extra stevigheid aan het dessert.
 • Rebecca gooide ook de eiwitten weg, wat wel jammer is, want opgeklopt eiwit geeft luchtigheid aan het dessert. Hier moet gezegd dat hoe minder eiwit je gebruikt, hoe steviger je mascarponevulling wordt. Volgens Piet wordt de perfecte combinatie van stevigheid en smeuïgheid bereikt met 5 eierdooiers en 4 eiwitten.
 • Strooi het echte cacaopoeder pas op het dessert net voor het serveren. Als je kant en klaar chocolademelkpoeder (type Nesquik) mee een nachtje laat rusten bovenop de tiramisu, gaat het poeder het vocht uit de pasta zuigen en is devolgende ochtend je laagje poeder veranderd in een laagje chocolademelk.
 • Tot slot gebruik je een stevig, scherp mes dat je eerst in lauw water dompelt voor een perfecte snede om het dessert in mooie stukken te snijden zonder de koekjes uit elkaar te trekken.

Ingrediënten voor een traditioneel tiramisu recept

 • lauwe espresso koffie of lauwe sterke koffie uit de koffiezet of getrokken door een koffiefilter met een flinke scheut Amaretto
 • boudoirkoekjes (smaak evenzeer lekker met special)
 • 5 eierdooiers + 3 eetlepels griessuiker
 • 4 eiwitten + 3 eetlepels griessuiker
 • ½ kilogram mascarpone
 • puur cacaopoeder (geen chocolademelkpoeder!)

Hoe maak ik tiramisu

Tiramisu gemaakt volgens richtlijnen uit een recept van SOS Piet

 1. Doe lauwe koffie of espresso in een kom met een redelijke scheut Amaretto.
 2. Als je lange vingers gebruikt, dep je deze met de onderkant (dus de kant zonder de suikerlaag) eventjes in de koffie en schik in 1 laag op de bodem van een schotel.
 3. Neem een kom, doe er de eiwitten en de suiker bij en klop volledig stijf (als je de kom kan omdraaien en er valt niets uit, is het eiwit stijf genoeg).
 4. Neem een andere kom, reinig en droog je kloppers of garde en klop hierin de dooiers met de suiker mooi, luchtig wit.
 5. Meng er dan met een handgarde de mascarpone onder.
 6. Voeg dit mengsel toe aan het stijfgeklopte eiwit en meng met de handgarde door mekaar tot een mooie pasta waarin geen enkel druppeltje vocht meer te vinden is.
 7. Bouw nu de tiramisu op: strijk een laag vulling uit bovenop de koekjes, leg er weer een in de Amaretto-koffie gedrenkte laag koekjes op, strijk er weer een laag mascarponepasta over en laat een nachtje rusten in de koelkast.
 8. Strooi er net voor het serveren met een zeefje puur cacaopoeder over: wil je een tiramisu met meer chocoladesmaak, dan strooi je er een dikkere laag poeder over of gewoon echte chocolade(schaafsels).