Witloof Stoven

Origineel recept om witloof smoutzacht te stoven en te serveren met een makkelijke saus van boter met gekookt ei en peterselie.

Dit recept is een variant op Piet’s asperges a la Flamande, waar Piet vindt dat dit gerecht nog meer smaak heeft als je de asperges simpelweg vervangt met gestoofd witloof.

De gebruikte kooktechniek noemt braiseren of smoren en is ideaal om harde groenten of vlees met weinig bindweefsel mals te bereiden. De idee is het basisingrediënt eerst mooi bruin aan te bakken in vetstof, dan te blussen met 1/3de van zijn gewicht aan vloeistof (bouillon, bier, wijn of melk) en dan net onder het kookpunt met een deksel op de pot verder gelijkmatig te laten gaar worden.

Gestoofd witloof a la Flamande ingrediënten

 • 8 dotten witloof
 • vetstof
 • water
 • peper, zout en nootmuskaat

Voor de saus a la Flamande

 • 4 eieren, hardgekookt
 • wat water
 • 150 gram echte boter
 • peper, zout en enkele druppels citroensap (uitknijpen van een halve citroen, naar smaak!)
 • flink wat vers gehakte peterselie (bijvoorbeeld 2 eetlepels)

Hoe witloof stoven

Witloof stoven

 1. Snijd de kontjes uit het witloof en snijd de stronken in de lengte half door. Zet een pot met dikke bodem op een hoog vuur, voeg vetstof toe en bak hierin de halve stronken witloof mooi bruin in aan.
 2. Zeer belangrijk: zorg ervoor dat de bodem mooi vol ligt en kruid met peper, zout
 3. en nootmuskaat.
 4. Bodempje water bij het witloof voegen,
 5. pot terug op het vuur,
 6. het deksel op de pot zodat de damp van het water in de pot blijft, het vuur naar omlaag en het witloof gaat rustig een 10 tal minuten garen in de damp: je hebt mooi de smaak van het aangebakkene en een rustige gaarmethode.
 7. Scheid de dooiers en de eiwitten van de hard gekookte eieren.
 8. Snijd met een mes de eigelen apart en hak de eiwitten apart. Niet pletten met een vork, anders gaat het "aankoeken" in de botersaus.
 9. Neem een sauspannetje en laat hierin een klein beetje water opkoken. Doe er dan met klontjes echte boter bij (geen margarine, want dat bind veel minder goed en geeft een ietwat vettige boel)
 10. en roer het met de garde onder het water tot een gebonden saus.
 11. Kruid met peper en zout,
 12. voeg enkele druppels citroensap en als de saus de gewenste dikte heeft neem je ze van het vuur (zodat de saus door het verlies van het verdampte water niet gaat schiften).
 13. Doe er de eiwitten , de eigelen en de fijngehakte peterselie bij en roer even om met een gewone eetlepel.
 14. Laat het witloof stoven tot het smout-zacht is.
 15. Serveer het gestoofde witloof in een bord en
 16. giet er de saus a la Flamande langs 1 kant over.