Makkelijk basisrecept om biscuitdeeg te maken.
Hoe hiermee luchtige biscuit bakken: die perfect opkomt en achteraf niet inzakt.
Bonus recepten van Ons Kookboek, slagroomtaart van biscuit met aardbeien van Sofie Dumont en biscuittaart van de moeder van Piet Huysentruyt.
Inhoud
Hoe luchtige biscuit bakken die niet inzakt
Om een luchtige biscuit te maken moet je:
- er logischerwijze veel lucht in kloppen en
- zelfrijzende bloem gebruiken, zodat het beslag extra zal rijzen in de oven.
Lucht breng je in een beslag met een elektrische mixer met kloppers en niet met een staafmixer. Een staafmixer doet het volume verdubbelen, met kloppers vervijfvoudig je het volume.
Het geheim van een lekker, luchtig biscuit recept dat goed lukt is: de eieren met de suiker zeer luchtig op te kloppen. De eieren met de suiker zijn perfect opgeklopt: wanneer de kloppers ringen in je pasta achterlaten, en je een vast eierbeslag hebt.
Sommige kookboeken – met een knipoog naar Ons Kookboek- schrijven dat je de eieren in een warm waterbad moet schuimig kloppen. Want door de warmte, zullen de eieren wat garen. Dit gaat het schuim extra goed vasthouden, waardoor de biscuit minder kans heeft om na het bakken in te zakken.
Piet gebruik deze “sabayon kooktechniek” in zijn biscuit recept zonder suiker, maar met stevia
Echter in biscuit recepten met genoeg suiker: klopt Piet het eiwit zonder meer op. De grote hoeveelheid suiker zal ervoor zorgen: dat het eiwitschuim in het gebak wordt vastgehouden.
Kloppen doe je met kloppers. Tenzij je graag gespierde armen hebt, werkt je liefst met een elektrisch keukenapparaat op volle snelheid.
Van zodra de eieren wit zijn geklopt, gebruik je geen kloppers meer. Ook geen handgarde: maar wel een houten lepel of een spatel. Hiermee zal je de bloem voorzichtig door het beslag spatelen (beweeg de spatel van onder naar boven). Hoe meer je roert, hoe meer lucht uit het deeg verdwijnt.
Van zodra je dus geen bloem meer in je biscuitdeeg vind: direct stoppen met mengen en onmiddellijk afbakken.
Tenslotte gebruik je voor luchtiger biscuitdeeg: zelfrijzende bloem. Zeef de bloem. Zo heb je het minste klonters en kan je de bloem het makkelijkst door het eiwit spatelen. Hierdoor blijft zoveel mogelijk lucht in je deeg. En luchtig deeg bakt tot luchtig gebak.
Vet de zijkanten van de biscuitvorm in van onder naar boven, zodat je vorm het deeg tijdens het rijzen niet tegenhoudt.
Gebruik een gewone oven met warmte van boven en van onder.
Wil je een gateau maken: met een nog meer luchtiger deeg dan in alle andere recepten? Je doet het met dit biscuit recept: van de Moeder van Piet Huysentruyt
Biscuit recept van Ons Kookboek
Met het knipoogje van hierboven: de 2 biscuit recepten uit Ons Kookboek van het KVLV.
De eieren dus opkloppen in een warm water bad: totale klopduur… een 20tal minuten!
Wil je geen zelfrijzende bloem gebruiken? Kies dan half bloem, half aardappelbloem. Omdat je geen zelfrijzende bloem gebruikt, gebruik je in het laatste geval minder bloem dan in de recepten met zelfrijzende bloem!
Je vond de invet techniek van Piet een beetje ongewoon? Ons Kookboek raadt dan weer aan de biscuitvorm 2 keer in te boteren en te bebloemen.
Ingrediënten
Ofwel zonder zelfrijzende bloem:
- 200 gram griessuiker
- 100 gram bloem + 100 gram aardappelbloem
- 5 biologische eieren
Ofwel met zelfrijzende bloem:
- 250 gram griessuiker
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 5 biologische eieren
Bereiding
- Doe de suiker bij de eieren en klop 10 minuten met een garde. Zet dan in een warm water bad en klop verder tot het eiwit lauw is.
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Neem uit het waterbad en klop weer 10 minuten: tot het eiwit weer helemaal is afgekoeld.
- Zeef de bloem. Voeg in 1 keer toe en spatel voorzichtig door de eieren.
- Bak de biscuit onmiddellijk je er met een priem in kan prikken die er weer droog uitkomt. Probeer dit pas na 3 tot 4 kwartier bakken.
Biscuit recept van Sofie Dumont
Sofie Dumont is een heuse patisseriechef: dus altijd goed om die aan het werk te zien! Ja hoor: ze heeft extra tips die je bij Ons Kookboek en Piet niet ziet.
- Normaal bak je 1 biscuit: die je daarna niet voor ieder even makkelijk in 2 gaat snijden. Sofie bakt 2 dunne biscuits: dus geen snijwerk achteraf!
- En helemaal leuk: Sofie Dumont gebruikt in plaats van bloem: amandelpoeder in haar recept.
- Amandelen zijn ongeveer de helft vet: dus Sofie heeft geen eierdooiers van doen. Alleen eiwit: wat de biscuit luchtiger zal maken dan wanneer je met ganse eieren werkt.
- Sofie gaat voor biscuit alle ingrediënten perfect afwegen! Dus niet 4 of 5 eieren, wel 200 ml eiwit.
Eindresulaat: een meer smaakvolle, rijkere en toch luchtige biscuit! Die ze verder versiert tot slagroomtaart met aardbeien.
Geen amandelpoeder in huis? Ook Jolanda van Jolanda’s Bakhuisje: gaat voor haar fraisier taart geen echt biscuit gebak gebruiken. Zij kiest voor een Génoise sponscake. Die ze rijkelijk bedekt met aardbeien en mousselineroom.
Video: Amandelbiscuit met aardbeien van Sofie Dumont
Ingrediënten
Voor het biscuitdeeg:
- 200 ml eiwit (de eierdooiers verwerk je straks in de soort van banketbakkersroom: voor versiering van je biscuit taart)
- 40 gram griessuiker
- 200 gram amandelpoeder
- 200 gram poedersuiker
Voor de slagroomtaart met aardbeien:
- 125 gram suiker
- 125 ml water
- 100 ml eierdooiers
- zaadjes van 1 vanillestokje
- 500 gram verse aardbeien
- 300 gram zachte hoeveboter op kamertemperatuur
- poedersuiker
Bereiding
Voor de biscuit:
- Eiwit met de griessuiker stevig opkloppen met een keukenrobot.
- Ondertussen amandelpoeder en poedersuiker in een kom met een garde mengen: totdat alle klonters verdwenen zijn. Dit mengsel noemt broyage.
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- De broyage in 2 keer door het eiwit spatelen! Want doe je dit in 1 keer, dan duwt al de broyage onmiddellijk flink wat lucht uit het eiwit. Dus eerst de helft erdoor spatelen, dan de tweede helft.
- Doe in een spuitzak en spuit in een ring van een springvorm: op een bakplaat in 1 dunne laag. Herhaal voor de tweede biscuit op een andere bakplaat.
- Bak de biscuits in de oven: begin met 15 minuten.
Voor de slagroomtaart met aardbeien:
- Meng de suiker en het water en roer met een garde tot siroop in een pan op het vuur. Zorg ervoor dat de suikersiroop niet kookt: want je wil geen omelet maken.
- Neem de pan van het vuur en roer er met de garde de eierdooiers door. Meng er ook de vanillezaadjes door. Zet terug op het vuur en blijf kloppen tot je in plaats van eieren en schuim: 1 pudding krijgt. Dan van het vuur nemen! Doe in je keukenrobot en klop tot het mengsel is afgekoeld.
- Blijf kloppen en voeg stukje per stukje de hoeveboter toe. Eindresultaat is een mooie boterroom of crème au beurre. Lukt het niet, volg dan de tips van Sofie in de video: vanaf 8 minuten 10 seconden.
- Dan de slagroomtaart opbouwen. Zet de ring van de springvorm over 1 biscuit. Spuit op 5 mm van de rand een ring crème au beurre. Snijd de aardbeien halfdoor en duw met de snijkant rechtop tegen de vorm.
- Volledige laag boterroom erover spuiten plus de aardbeien aan de zijkant onderstoppen met room.
- Op de laag boterroom zet je nu 1 laag hele aardbeien.
- Dek alles af met boterroom en wrijf met een eetlepel gelijk.
- Duw er de andere biscuit op.
- Laat een half uur opstijven in de koelkast (of 5 minuten in de diepvries).
- Sofie verwarmt de ring dan met een brandertje en ontvormt. Poedersuiker overstrooien, zodat je geen biscuit meer ziet. Afwerken met enkele verse aardbeienschijfjes.
SOS Piet basis biscuit recept + taart met boterroom en speculaas
Ingrediënten
- 5 biologische eieren
- 200 gram griessuiker
- 200 gram gezeefde, zelfrijzende bloem
Voor de biscuittaart:
- amandellikeur
- koffie
- speculaas
Voor de boterroom:
- 200 gram poedersuiker
- 2 biologische eieren
- 300 gram hoeveboter op kamertemperatuur (gebruik je hiervoor margarine dan gaat de suiker ietwat “op de boter” staan, vandaar echte hoeveboter gebruiken)
Hoe gateau maken die altijd lukt
- Verwarm je oven voor op 180 °C.
- Doe de eieren en de suiker in een kom en klop op volle snelheid op met een mixer met kloppers. Beweeg de kloppers rondomrond de kom: zodat al het ei luchtig wordt opgeklopt.
- Voeg de gezeefde bloem toe en roer met een handgarde door de eierroom.
- Smelt wat boter in een pannetje, dompel er een borstel in en smeer er je biscuitvorm mee in. Bedek dan met bloem en wat er niet aan de boter blijft plakken, giet je weer uit de vorm.
- Giet het biscuitdeeg in de vorm en zet een 3 tot 4 kwartier in de oven: als je er een breinaald in prikt en er plakt geen deeg meer aan, dan is de biscuit overal goed gebakken.
- Ondertussen maak je de boterroom: klop de 2 eieren met de poedersuiker tot room en klop er dan de boter door.
- Laat de biscuit afkoelen alvorens te ontvormen en in 2 helften te snijden.
- Warm wat likeur en koffie op in een sauspannetje en dep met een borsteltje over de opengesneden helften. Smeer over 1 helft de boterroom, strooi er verkruimelde speculaaskoekjes over.
- Giet of dep meer van het koffie-likeurmengsel over de andere helft en leg over de speculaaskruimels.
- Smeer bovenaan en langs de zijkanten een extra laag boterroom en strooi er weer speculaaskruimels over.
Basis biscuitdeeg recept

5x luchtige biscuit maken: 5x biscuitdeeg + Sofie Dumont's slagroomtaart!
Ingrediënten
- 5 biologische eieren
- 200 gram witte suiker
- 180 gram zelfrijzende bloem
- boter en bloem om de ronde springvorm in te vetten
Hoe Klaarmaken
- Verwarm uw oven voor op 180 graden Celsius.
- Neem een grote kom, breek hierin de 5 eieren en voeg de suiker toe.
- Neem een elektrische mixer met kloppers en klop volle bak een 10 tal minuten tot alle suiker is opgelost en je een roomachtige textuur krijgt.
- Zeef er dan in 1 keer de zelfrijzende bloem over en meng (vouw) met een spatel of houten lepel voorzichtig door elkaar. Beweeg van onder naar boven tot je (op de bodem) geen bloem meer ziet.
- Beboter en bebloem een springvorm, stort het biscuitdeeg mooi in de bakvorm en laat een 3 kwartier op 180 graden bakken.
- Prik met een naald in het deeg: als er nog rauw ei aan hangt, bak je verder, zoniet is je biscuit klaar.