Piet Huysentruyt deelt zijn overlevings diabetes appeltaart met tips, recepten en kookprobeersels om een diabetes dieet smaakvol vol te houden.
Zoals Piet zegt: "Je komt op een feestje: ieder eet zoetigheid en drinkt alcohol naar believen, en daar sta je dan met je niet alcoholisch suikervrij drankje en 1 wafeltje…"
Onlangs zei Piet nog dat zijn suikerziekte een privé-aangelegenheid was, maar enkele dagen geleden in De Perfecte Keuken bakte Piet een appeltaart die past in zijn diabetes dieet.
Piet is jammer genoeg niet direct een spraakwaterval en De Perfecte Keuken is bovenal een commercieel product met sponsors (Piet werkt zijn taart af met PH vanilleijs boordevol suiker), dus niet direct het platform om diabetes recepten voor te schotelen. Langs de andere kant is Piet een ideale persoon om diabetes type 2 mensen te helpen omdat:
- hij zelf met diabetes type 2 leert leven (en aan zijn niet meer uitstulpend buikje te zien doet hij duidelijk iets goed)
- hij voldoende ervaring en kennis heeft van wat er in een dagdagelijkse keuken te vinden is
- hij wel degelijk een groot publiek kan aanspreken in zijn verschillende TV shows en andere publicaties
Wat is een diabetes dieet?
Ik ben geen dokter, en de uitleg hieronder is meer van praktische aard dan van medisch correcte aard. Ik heb het over diabetes type 2, wat wil zeggen dat de persoon zelf nog insuline aanmaakt.
Een diabetes type 2 persoon maakt "niet genoeg" insuline aan om "al" de glucose in het bloed "snel genoeg" te verwerken tot energie. Het dieet voor deze mensen streeft ernaar geen pieken glucose van het voedsel naar de bloedstroom te duwen, zodat de persoon met zijn weinige insuline traag maar zeker de binnenkomende suikers kan verwerken. Pieken glucose worden veroorzaakt door suiker, honing, siroop, confituur, gebak en snoep, gezoete dranken en alcohol.
Gelukkig zijn er "trage suikers" of beter koolhydraten die niet snel resorberen en de insuline meer tijd geven om hun werk te doen. Het gaat hier dikwijls om vezelrijke producten. Voor brood en gebak is het bijvoorbeeld beter volkorenbrood te eten in plaats van witte producten.
Anders gezegd kan de diabetes persoon wel degelijk een glaasje droge wijn drinken, maar hij moet steeds letten op de ganse maaltijd. Het is en blijft koolhydraten of calorieën tellen die je insuline aankan (elk dieet moet dus afgestemd worden op de individuele persoon) en er vooral voor te zorgen geen glucosepiek in je bloedstroom te eten.
En het koolhydraten tellen is niet simpel wiskunde: niet teveel koolhydraten binnengespeeld wil daarom niet zeggen dat je goed bent. Als je de ganse dag stil zit, heb je een andere energievoorraad nodig dan de bouwvakker die de ganse dag met stenen sleurt. En zelfs als je zit te computeren, zal de verliefde Facebook chatter een veel hogere glucosespiegel hebben dan iemand die neutraal wat zit te Googlen.
Fruit is gezond zou je dan denken, maar ook hier merkt Piet op dat hij maar 3 eenheden fruit mag eten per dag: een vers geperst glas fruitsap ‘s morgens is al 1 eenheid en dit fruit mag bovendien geen banaan noch druif zijn.
Even diabetes oplossen?
Zoals je in mijn bovenstaande uitleg kan lezen: het is niet echt in 1, 2, 3 opgelost wat een diabetes persoon dan wel of niet moet eten. Het is daarom ook niet makkelijk voor Piet om tussen het echte werk in De Perfecte Keuken even in 1,2,3 uit te leggen hoe je je eetgewoonten dient te veranderen.
Maar het feit dat Piet alvast begint met het probleem aan te kaarten, is een goede stap voorruit. Wat mij betreft is er genoeg stof tot het vullen van een gans kook -of beter nog levensstijl- programma gericht op gezonde voeding, zowel voor diabeten als mensen met een hoge cholesterol zoals ik.
Bovendien merkt Piet terecht op dat hij misschien eens met een vel bladerdeeg op de markt moet komen van volkorengraan.
Moeilijkheden voor diabeten
Snel en kort gezegd: "de grote voedingsindustrie" heeft uw gezondheid niet als prioriteit. Moest dit wel zijn, dan hadden we nu niet te kampen met de welvaartsziekten als diabetes type 2, zwaarlijvigheid en een veel te hoge cholesterol.
Voorbeeld van "de grote voedingsindustrie" : Piet maakt een appel bladerdeegtaart met een vel bladerdeeg gekocht in de winkel. Jammer genoeg bevat het merendeel aan voedingswaren uit de winkel suiker (en veel meer suiker dan 50 jaar geleden). Bovendien is het vel bladerdeeg gemaakt met witte bloem en niet met volkorenbloem: beide niet ideaal voor een diabetes gebak.
Maar hier komt de kennis van iemand zoals Piet Huysentruyt naar voor: hij bakt het vel bladerdeeg tot net op het randje van niet verbranden. Ik wist dit niet, maar blijkt dat deze kooktechniek suikers omzet tot wat je ziet: een donkere, smaakvolle korst (in de chemie noemt het de Maillard reactie).
Piet laat alvast weten dat hij met zijn kennis aan het experimenteren is om recepten uit te werken die hijzelf de moeite vindt om makkelijker met diabetes door het leven te stappen.
Appeltaart voor diabeten
Piet vervangt suiker door stevia, want stevia is een zoetstof waarmee je kan bakken. Piet vermeldt echter niet welke stevia hij dan wel gebruikt (let op: sommige stevia producten bevatten ook andere zoetstoffen die niet in de oven mogen!). Ikzelf gebruik alleen stevia blaadjes, en heb daarmee nog niet gebakken.
Er is in de Verenigde Staten van Amerika een grote discussie over de gezondheid van stevia. Blijkt dat de gevestigde zoetstof maatschappijen niet echt blij zijn met de nieuwe concurrent stevia. Bovendien worden producten verkocht op basis van traditionele zoetstoffen met een beetje stevia. Lees dus steeds de verpakking alvorens echte stevia te kopen.
Appeltaart ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 2 tot 3 appels om te bakken
- enkele klontjes boter of plantaardige margarine voor te bakken
- wat stevia (2 afgestreken lepels, maar omdat Piet niet vermeldt wat
merk van stevia hij gebruikt, volg je best de aanwijzigingen op de verpakking) - 4 eetlepels amandelpoeder
Hoe appeltaart bakken
- Appelen niet schillen, wel in 4 delen, klokhuis verwijderen en in dunne halve maantjes snijden.
- Een vel bladerdeeg uit de ijskast halen en met het boterpapier op de bakplaat leggen.
- Schik de appelschijfjes dakpansgewijs op het bladerdeeg maar blij een 2 tal centimeter van de buitenste rand weg.
- Leg er hier en daar wat margarine over, margarine voor te bakken in de oven uiteraard.
- Voor de extra smaak strooi je wat amandelpoeder bovenop de appels en dan de stevia (niet te veel).
- Laat 30 tot 35 minuten op 180 tot 185 graden bakken, Piet laat ze voor hem nog een 10 tal minuten langer in de oven op het randje van zwart gebakken. Let er echter op dat niets aanbrand, want aangebrand voedsel is dan weer kankerverwekkend.
Zoals we al zegden is De Perfecte Keuken een commercieel programma, dus werkt Piet zijn taart af met Piet Huysentruyt vanilleijs (duidelijk niet ideaal voor diabetici). We kijken echter uit naar een programma van Piet voor diabeten en voor mensen met een hoge cholesterol zoals ik.