Piet’s beproefd recept om lekkere, dikke druivenconfituur te maken!
Met tips welke kruiden en welk fruit je kan toevoegen: voor ‘n verrassend lekkere confituur!
Bonus: antwoorden op veel gestelde vragen…
Inhoud
Hoe lekkere, dikke druivenconfituur maken met geleisuiker
Wat is de beste manier om lekkere, dikke druivenconfituur te maken die niet te zoet smaakt? Extra pectine toevoegen bij de geleisuiker.
Zorg ervoor dat de druiven uitgelekt zijn, zodat er geen extra water bij de confituur komt.
Een druif is ideaal zoet: om zo te eten. Als je er een gelijke hoeveelheid geleisuiker aan toevoegt, zal je confituur goed dik zijn, maar wel veel te zoet smaken. Makkelijk is gewoon minder geleisuiker toevoegen en de confituur naar wens dik maken met extra pectine. Andere tips vind je hieronder: zoals combineren met zuur of meer pectinerijk fruit.
De meeste pectine van een vrucht zit rond het vel. Dus druivengelei maken van puur druivensap, gaat nog meer pectine nodig hebben dan in onderstaand recept.
Gebruik steeds een brede pan om confituur te maken. Hierin zal het vocht sneller ontsnappen: tijdens het 10 minuten koken om het sap uit de druiven te trekken.
Alle vruchten (peer, vijg, pruim) en kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum) die bij rode wijn passen, kan je bij mee met de druiven koken voor een extra, andere smaak.
Doe altijd deze confituurtest : zodat je zeker bent dat je gelei dik genoeg is, om in confituurpotten te gieten!
Veelgestelde vragen
Waarom wordt mijn druivenconfituur niet dik?
Omdat een perfect rijp geplukte druif weinig pectine bevat om de confituur in te dikken. Mix je de druivenpitten: dan zal het zuur van de pitten het dikken van de gelei extra tegenwerken. Oplossing: werken met halfrijpe druiven en/of extra pectine toevoegen. De gekookte druiven zeer zachtjes door de roerzeef draaien zonder de pitten te breken. Tip voor dikkere gelei: gebruik evenveel geleisuiker als druivensap, maar voeg per liter druivensap: sap van 1 citroen toe en laat de citroenschil mee koken met de druiven. Doe altijd de confituurtest : zodat je zeker bent dat je gelei dik genoeg is, om in confituurpotten te gieten!
Welke kruiden kan je aan druivenconfituur toevoegen?
Al het fruit dat lekker is bij rode wijn. Denk seizoensappels, -peren en kweeperen voor extra natuurlijke pectine. Pruimen, bramen, kiwi's en vijgen zijn er ook zeer lekker bij. Het extra fruit wel enkele minuten mee koken met het druivensap. Ook lekker is porto toevoegen en voor de liefhebbers: een vanillestokje. De porto kan je vooraf een 10tal minuten laten pruttelen onder deksel met je kruiden naar wens. Een verrassend lekkere smaakmaker is honing: 3 tot 4 eetlepels per kg druiven toevoegen. Wil je druivenconfituur serveren bij wild? Voeg dan per kilo druiven, 250 ml cognac toe. Dit wordt zeker niet je goedkoopste confituur, maar bij wil wel om je vingers bij af te likken...
Hoe maak je makkelijk druivenconfituur zonder pitten?
Kies voor... druiven zonder pitten! Het vel van de druiven gaat nu wel mee in de confituur: zodat je jam iets beter zal indikken dan in het recept zonder vellen. Het andere alternatief is 1 voor 1 de pitten uit de gewone druiven te halen: flink veel werk wanneer je kleine druiven hebt. Kleine druiven geven dan weer meer smaak af in je confituur, vergeleken met grotere soorten. Je kan ook 'druivenlek' maken, op dezelfde manier zoals je 'appellek' maakt. Druivenconfituur met pitten eten kan, maar niet iedereen vindt dat lekker noch aangenaam eten.
Hoe maak je witte druivenjam?
Witte druivenjam maak je makkelijkst met witte druiven. Voor de beste witte druivenconfituur confituur kies je dan het ras Lakemont. Heb je een fruitpers, dan kan je het druivensap zo snel mogelijk uit rode druiven persen. Verwijder de pulp onmiddellijk, want de rode kleur zit vooral in de vel van de rode druif. Extra heerlijk wordt deze confituur: wanneer je er champagne, cava of prosecco aan toevoegt tijdens het koken.
Lekkere, dikke druivenconfituur maken: doe je zó!
Ingrediënten
- 1 kilo 300 gram blauwe druiven
- 800 gram minuutsuiker 1x1
- 2 pakjes pectine
Hoe Klaarmaken
- Doe de druiven in een brede kookpot en voeg er de minuutsuiker aan toe.
- Zet het vuur zo hoog mogelijk en blijf roeren tot het kookt.
- Laat 10 minuten doorkoken, tot een ietwat gekarameliseerde, bubbelende confituur.
- Doe de confituur door de passe-vite (roerzeef) en zeef net zolang tot het meeste sap uitgelekt is. Ga niet volle bak de druivenpitten proberen te pletten.
- Zet het sap terug in een pot op het vuur en voeg er 2 zakjes pectine aan toe: je zal zien dat het direct dikker wordt. Doe alsnog de confituurtest en kook indien nodig verder!
- Doe de mooi dikke confituur in vooraf heet gemaakte glazen potjes, draai een deksel op de pot en laat omgedraaid afkoelen.
- De druivenconfituur zal mooi stijf opstijven tijdens het afkoelen.