Wat is altijd lekker op een koude, grijze dag?
Een heerlijk warm stoofpotje dat rustig heeft staan sudderen!
Je maakt het deze keer met kalkoen, maar het kan evenzeer met kip.
Wist je: dat je elke stoverij van kip ook met kalkoen kan maken? (En omgekeerd!)
BONUS: We geven je er gelijk nog andere kalkoen recepten en stoofvlees recepten bij.
Smakelijk!
Inhoud
- 1 Kippenstoofvlees – Gelijkaardig recept als kalkoenstoofpotje
- 2 Snel Recept voor Kalkoenfilet met saus
- 3 Gevulde kalkoen
- 4 Hoe kalkoenstoofvlees maken
- 5 Hoe maakt Piet stoofvlees gezonder?
- 6 Kalkoenstoofvlees recept
- 7 Kalkoenstoofvlees - Beste stoofpotje voor een regenachtige dag
- 8 10 andere, lekkere stoofvlees recepten van Piet Huysentruyt
Kippenstoofvlees – Gelijkaardig recept als kalkoenstoofpotje
Kippenstoofvlees of kalkoenstoofvlees recepten en ingrediënten zijn uitwisselbaar.
Je kan dus perfect in dit makkelijk SOS Piet recept: de kip met kalkoen vervangen.
- Kruid 1 kg ontbeende kippenbillen met peper, zeezout en kippenkruiden indien gewenst.
- Smelt een klont boter in een kleefpan en bak de stukjes kip aan weerszijden bruin (4 minuten per kant).
- Snijd 2 uien fijn, kneus een knoflookteentje en laat mee bakken.
- Strooi er 2 tot 3 eetlepels bloem over, roer goed om en laat even meebakken tot je een koekjesgeur ruikt.
- Overgiet de kip met 1/2liter Piedboeuf Bruin (Foncée) bier en 1/2 liter kippenbouillon: tot alles goed onderstaat. Schraap de aanbaksels van de bodem met een houten lepel weer los in de saus.
- Voeg tijm en laurier toe en leg er op grootmoeders wijze een boterham met mosterd besmeerd bovenop. Breng aan de kook en laat 3 tot 4 kwartier pruttelen.
- Proef en breng verder op smaak met peper, zeezout en een scheutje balsamicoazijn: om hiermee het zoete van het tafelbier in evenwicht te brengen.
Tip: gebruik nooit kippenborst voor kippenstoofvlees. De borsten zullen veel te droog stoven. Kies steevast voor kippenbillen: deze zullen steeds lekker sappig blijven! Vraag aan je slager om de billen te ontbenen en in stukken te snijden voor in een stoofpotje.
Snel Recept voor Kalkoenfilet met saus
Hoe kalkoenfilet bakken:
- Koop 1 kalkoenlapje per persoon.
- Kruid de kalkoenfilets met peper en zeezout.
- Smelt boter in een kleefpan en bak hierin de kalkoenlapjes langs weerszijden aan. 3 tot 4 minuten per kant: vraag uw slager voor de perfecte baktijd. Zorg ervoor dat je boter niet verbrandt: voeg indien nodig meer boter toe en zet de vlam lager.
- Haal de bruingebakken kalkoenfilets uit de pan en houd warm. Blus de pan met 200 ml water, schraap de aanbaksels los. Laat inkoken.
- Voeg 200 ml porto toe plus balsamicoazijn naar smaak (1 tot 2 eetlepels). Werk af met room en breng verder op smaak met peper en zeezout.
Gevulde kalkoen
Het recept voor gevulde kalkoen: kan je hier lezen.
Belangrijkste tip om je kalkoen niet droog te braden? Vraag je poelier om het karkas uit de kalkoen te snijden.
Hoe kalkoenstoofvlees maken
Piet’s makkelijk en goed recept om een lekker stoofpotje kalkoen te maken zodat je gezellig zal genieten van klassieke stoverij met extra veel smaak en groenten naar wens.
Wat is het beste kalkoenstoofvlees?
Voor het kalkoenvlees kies je niet de droge borst, maar ga je voor de billen.
Klassiek ga je bruin bier bij je stoverij voegen. Volgens Piet zal de alcohol immers tijdens het stoven uit de stoverij verdampen. In sommige literatuur zal je echter lezen dat er toch nog alcohol over blijft in de stoverij: dus wees op je hoede.
Hoe maakt Piet stoofvlees gezonder?
Waar Piet dezer dagen na zijn trombose op hamert: is te zorgen voor meer vezels in je eten. Bijvoorbeeld in plaats van klassiek 1 ajuin, gebruikt je er dus gewoon dubbel zoveel: 2 dus. Een oude kookwijsheid die je reeds kan terugvinden in allerlei Indische “Do Pyaza” recepten waar “do” vertaalt in dubbel of tweemaal en “pyaza” vertaalt in ajuin. Dit geeft behalve meer vezels uiteraard ook meer smaak aan je stoofpotje (of curry).
Werk je met snel gaar stoofvlees zoals varken of kalkoen, laat dan na het stoven van het vlees nog wat extra groenten bij in de stoverij garen… Wat je ook maar ter hand hebt: verse asperges, champignons…. Wij kozen in de kalkoenstoverij hierboven voor champignons, wortelen en erwten. De wortelen een half uurtje mee laten garen, de erwten en de champignons de laatste 10 minuten.
Waarom speltbrood in plaats van grootmoeders klassieke snede tarwebrood?
Piet vervangt in zijn recepten tegenwoordig de klassieke tarwebloem (om de saus te binden) met speltbloem. Ook de sneden brood worden vervangen met speltbrood. Weet dat zowel spelt als tarwe geen glutenvrije graansoorten zijn.
Spelt is een oude graansoort en zou volgens sommigen voor een meer gelijkmatige bloedsuikerspiegel zorgen, daar waar tarwe de bloedsuikerspiegel doet pieken en dan weer ineens fel doet afnemen. Nogmaals: spelt bevat gluten (goed om brood te bakken) en is dus niet geschikt voor mensen met gluten-allergie.
Wat dus gezond is voor Piet, is daarom nog niet gezond voor jou…
Spelt is eigenlijk een oergraan, dat reeds 7000 jaar voor Christus verbouwd werd. Jammer genoeg niet oud genoeg voor het oerdieet of paleo dieet dat alleen wil eten wat ouder is dan 10.000 jaar voor Christus.
Voornaamste kritiek op dit laatste is dat bijna alle gewassen die nu in onze supermarkten verkocht worden, 10.000 jaar geleden nergens te vinden waren op onze aardbol. Dus daar wordt het moeilijk, want het eten van onze voorouders is dus eigenlijk verdwenen. Vandaar dat strikt paleo-eten in een notendop groenten, fruit, vlees en vis eten wordt, neo-paleo voegt er nog wat oude granen en zuivel aan toe.
Dus alle granen – granen zijn landbouwproducten en landbouw is niet ouder dan 10.000 jaar AD – zouden volgens het strikte paleo dieet “te jong zijn” om gezond te zijn. Blijkt echter dat het Japanse eiland Okinawa het hoogste percentage honderdjarigen bevat over de ganse wereld, en zij eten granen in de vorm van gekookte rijst. Misschien moeten we daarom in plaats van granen bakken tot brood, terug naar het koken van het oude graan “van bij ons”: zoals spelt “Grünkern” meekoken in soepen zoals de Duitsers dat doen.
“Moderne tarwe” is misschien een 100 tal jaren oud, wat zeer jong is vergeleken met spelt. Bovendien bevat spelt vooral meer vitaminen en mineralen (30 tot 60 % meer) dan gewone tarwe. Bovendien bevat spelt in vergelijking met tarwe veel minder fytinezuur, zodat je darmen makkelijker de mineralen zullen opnemen. (fytinezuur zou de opname van mineralen afremmen).
Weet dan ook nog dat bij tarwe de vitaminen en mineralen vooral in de kiem en in de zemelen zitten (bij spelt zitten ze “overal”), en je begrijpt dat er in witte tarwebloem nog weinig vitaminen en mineralen te vinden zijn. Bovendien worden tarweopbrengsten makkelijk verhoogt door toevoeging van minerale meststoffen en pesticiden, daar waar spelt best gedijt zonder extra meststoffen noch pesticiden.
Een lang verhaal… Om te zeggen dat je zoveel mogelijk gewassen en producten moet eten die onze overgrootvaders ook al ter beschikking hadden. Zodat je meer kans zal hebben om lang en gelukkig van je oude dag te genieten. Dus zonder de hedendaagse welvaartsziekten…
Piet’s gezondheid samengevat? Lees hier verder in zijn De Voedselzandloper dieet.
We wijken echter ontzettend af met die boterhammen en granen… We gaan immers kalkoenstoofvlees met bier maken! En bier wordt ook gemaakt van graan: gerst om correct te zijn.
Uiteraard: meer groenten in stoofvlees recepten en in soep recepten, is steeds een goed idee om … meer groenten te eten! En biologische geteelde groenten zoals in grootmoeders tijd, zijn nog gezonder: zo eenvoudig is dat.
Kalkoenstoofvlees recept
Kalkoenstoofvlees - Beste stoofpotje voor een regenachtige dag
Ingrediënten
- hoeveboter
- peper en zout
- ½ kg stoofvlees van kalkoen met vel
- 2 grote ajuinen
- enkele knoflookteentjes
- tijmtakje laurierblaadjes, rozemarijtakje
- 2 eetlepels speltbloem
- 1 flesje 330 ml bruin bier
- runderbouillon
- enkele kleine sneden spelt stokbrood
- 1 tot 2 eetlepels mosterd
Extra groenten indien gewenst:
- 1 to t 2 bakjes champignons 10 minuten voor het einde toevoegen (asperges, wortelen, erwten... 30 minuten voor het einde toevoegen)
Hoe Klaarmaken
- Neem een brede stoofpot en smelt hierin de hoeveboter.
- Snijd het kalkoenvlees in stoverij-stukken (of vraag je slager dat te doen). Kruid met peper en zout.
- Bruin het stoofvlees aan 1 kant aan, draai dan om en herhaal tot alle kanten aangebruind zijn.
- Schil de ajuinen, halveer en snijd in dikke, halve schijven. Voeg toe over en rondom het vlees.
- Snijd de knoflookteentjes in schijfjes en doe bij in de pot. Zorg ervoor dat je het vlees blijft horen sissen.
- Voeg ook een tijmtakje, een rozemarijntakje en 1 of 2 laurierblaadjes toe.
- Roer het vlees op tijd om.
- Ondertussen kan je de champignons al in 4 snijden.
- Strooi 2 eetlepels speltbloem over de stoverij en laat 1 tot 2 minuutjes meekoken (saingeren).
- Blus met bruin bier en schraap de aanbaksels los. Voeg runderbouillon toe tot alles onderstaat en breng weer aan de kook.
- Besmeer enkele sneden brood met mosterd en leg bovenop het vlees.
- Laat het kalkoenstoofvlees 1 tot anderhalf uur garen op een klein vuurtje, proef dan en kruid verder met peper, zout en mosterd indien nodig, en gaar er op tijd je favoriete groenten bij.
10 andere, lekkere stoofvlees recepten van Piet Huysentruyt
- Boeuf Bourguignon: mals stoofvlees in rode wijn
- Everzwijn stoofpotje
- Hongaarse Goulash uit SOS Piet
- Rundsstoofvlees: de klassieker!
- Stoofpotje van wild
- Stoofvlees op grootmoeders wijze met bier (Tip: zeer lekker met geuze bier!)
- Stoofvlees SOS Piet
- Tajine met rundsvlees
- Varkensstoofvlees : altijd lekker mals en snel klaar
- Vlaams stoofvlees recept