Supersnel recept om madeleines te bakken. Dit zijn kleine, lekkere cakejes: al dan niet met een laagje chocolade, traditioneel luchtig gemaakt door de eieren lang te kloppen.
Madeleintjes: ‘t is eigenlijk zeer gemakkelijk! Supersnel klaar, ideaal voor wie niet graag bakt… Alles bij elkaar kloppen, afbakken en heerlijk genieten … Een ideaal recept voor beginners of wanneer je gewoon snel wil genieten!
Inhoud
Klassieke madeleines vs moderne madeleintjes: welke verkies jij?
Oorspronkelijk werd er geen bicarbonaat (bakpoeder) bij het recept gevoegd: het bakpoeder doet de madeleines zo snel rijzen tot het typische bergje in de madeleine. Vermits Piet bakpoeder gebruikt voor het rijzen, gaat hij de eieren niet luchtig opkloppen en komt zo tot een supersnelle bereiding.
Klassiek was het vet in de madeleines afkomstig van de eierdooiers, hier voegt Piet flink wat boter toe.
Sommige recepten brengen de cakejes op smaak met vanille, andere recepten gebruiken geraspte schil van citroen. Jeroen Meus gebruikt in zijn recept zowel vanille als citroenzeste. Piet raadt ook chocolade, frambozen en pistache aan als extra smaakmaker.
De traditionele madeleine koekjes “schelpvorm” kan je kopen bij de Aveve (de winkels van de Boerenbond), Blokker of Casa en is te verkrijgen in siliconen (baktijd zal dan enkele minuten langer zijn) of mijns inziens toch makkelijker om mee te werken: Tefal. Je kan ze kopen in normale grootte (12 per vorm) en 20 per vorm voor mini-madeleintjes.
Je kan de cakejes ook in kleine, papieren bakvormpjes bakken voor cupcakes, zoals in dit glutenvrij madeleines recept.
Madeleintjes recept Jeroen Meus
Een klassieker hier… Want: om correct te zijn, het gaat hier om het madeleine recept van de oma van Jeroen. Deze eet je het liefst warm: dus even na ze uit de oven komen…
Ingrediënten voor ‘t madeleines recept van de oma van Jeroen
- 3 eieren
- 120 gram griessuiker
- 1 snuifje zout
- 2 theelepels zelf gemaakt vanille extract
- 2 eetlepels honing (smaak/bloemen naar wens)
- 1 koffielepel bakpoeder
- zeste van 1 citroen
Hoe madeleines bakken op grootmoeder’s wijze
- Begin met de boter net te laten smelten op een zacht vuurtje.
- Zeef de cakebloem en het bakpoeder en meng even door elkaar.
- Eieren, suiker, zout en vanille extract samen luchtig wit opkloppen.
- Dan zachtjes kloppen en er de gesmolten boter en honing erdoor mengen
- Cakebloem en bakpoeder bij de eieren voegen en even door elkaar kloppen.
- Tenslotte zeste van citroen raspen en door het beslag mengen.
- Doe het madeleine-beslag in een spuitzak en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Spuit het beslag in madeleine vormpjes en laat 15 minuten bakken op 200 graden. Doe de priktest om te zien of ze goed gebakken zijn.
Piet’s suikervrije madelienes maken met stevia en honing
Piet bakt caloriearme, suikervrije madeleines met stevia en extra smaakstoffen: om evenzeer lekkere maar volgens Piet ‘diabetes vriendelijke’ madeleines te maken.
OPGEPAST:
- suikervrij wil gewoon zeggen ‘zonder toegevoegde geraffineerde’ suikers. Piet gebruikt bijvoorbeeld “honing”. Weet dat aan sommige honing in de handel gewoon suikerwater wordt toegevoegd. Echte honing bestaat nog steeds voor 80% aan suikers: dit zijn enkelvoudige koolhydraten en worden dus nog steeds snel door je lichaam opgenomen. Met “echte honing” bedoelen we honing van de biologische teelt die overwinteren met hun eigen honing zonder extra voederen met suikerwater.
- koop alleen stevia die de bloedspiegel niet beïnvloedt. Sommige makkelijk te doseren stevia producten (1 gram van hun producten = 1 gram suiker) bevatten maltodextrine en hebben hetzelfde effect op je bloedspiegel als gewone geraffineerde suiker. Opgepast daarvoor!
Weet dat dit nog steeds niet “het ideale diabetes koekje” is: Piet is volop aan het experimenteren om diabeet-vriendelijke recepten te creëren die bovendien heerlijk smaken.
Zoetsof en suiker
Lees op de verpakking van de stevia producten steeds hoeveel suiker je gekozen stevia product zal vervangen. Het madeleines recept vraagt voor 100 gram suiker, dus vervang met de juiste hoeveelheid van de natuurlijke zoetstof.
Als je recept voor 100 gram suiker vraagt, en je voegt 10 gram stevia toe, heb je ‘ergens 90 gram tekort’. Warme suiker in de oven wordt vloeibaar en als dusdanig gaat het uw gebak binden en ietwat meer smaken geven. Dit tekort van binding en smaak past Piet aan met bruine rijstsiroop (smeuïg), honing (smaak), melk, amandelpoeder, vanille of amandelextract en echte vanillezaadjes.
Bruine rijstsiroop
Let bij de aankoop van rijstsiroop steeds op de glycemische waarde (als die dan al vermeld wordt). De meeste rijstsiropen hebben net als witte kristalsuiker een hoge glycemische index. Bruine rijstsiroop heeft echter een duidelijk lage glycemische index.
Bruine rijstsiroop is echter niet zo zoet als kristalsuiker. Om gebak met rijstsiroop even zoet te maken als met suiker, moet zoveel siroop worden toegevoegd dat de glycemische index van het gebak weer sterk de hoogte in jaagt dat je al even goed met gewone suiker had kunnen bakken.
Piet’s alternatief is echter veel beter: gebruik rijstsiroop voor de neutrale smaak plus smeuïgheid, en voor het merendeel van de zoete smaak gebruikt Piet stevia.
‘Bakken voor diabeten’
Volgens Piet vermindert de zoete smaak van stevia bij hoge temperaturen (al is Piet het er met iedereen over eens dat stevia wel degelijk de hitte van de oven verdraagt), en bakt hij daarom de madeleines niet volle bak op 200 maar wel op 180 graden.
Als diabeet type 2 gebruikt Piet geen dierlijke vetten meer, dus vervangt hij de boter met minarine of plantaardige margarine. De logica om boter te vervangen met margarine is ons echter niet duidelijk: er zijn genoeg voorbeelden van mensen die een LCHF (low calory high fat) dieet volgen en afslanken. Dus de boosdoener is niet het vet, wel de suikers en de granen, zoals in het paleo dieet ook wordt waargenomen.
Als je antikleeflaagvormen gebruikt heb je de keuze om deze al dan niet in te vetten en te bebloemen: het gebak is niet grauw maar glanzend als het wordt gebakken in vormen zonder de vormen in te vetten en te bebloemen. bovendien gebruik je geen ongekende hoeveelheid extra vet noch bloem.
Piet’s suikervrije madeleines ingrediënten
- 100 gram bloem
- 2 gram zuiver natriumbicarbonaat
- 2 eieren van de biologische teelt
- 10 gram stevia (jammer genoeg vermeldt Piet geen merk, dus gebruik uw eigen stevia product zonder maltodextrione, tenzij je als niet diabetes patient gewoon een suikervrij cakeje wil bakken)
- 50 ml rijstsiroop
- 10 gram honing
- 50 ml volle melk
- 50 gram amandelpoeder
- een 10 tal druppeltjes (bijna een ganse ampule) vanilleextract
- zaadjes van 1 vanillestokje
- 100 gram minarine op kamertemperatuur
Hoe maakt Piet madeleines met stevia
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Doe de natriumbicarbonaat bij de bloem, roer even om en doe door een zeef in een kom zodat je zeker niet met klonters begint.
- Voeg er de eieren, stevia, rijstsiroop, honing, volle melk, amandelpoeder, vanille extract en vanillezaadjes.
- Klop het deeg met een handgarde of met een mixer met kloppers tot een smeuïg beslag zonder klonters.
- Voeg tenslotte de minarine te en klop onder het beslag.
- Schep het beslag met een eetlepel in de madeleinevormen (of gebruik papieren cupcake vormpjes) en laat 10 tot 15 minuten bakken in een oven van 180 graden.
Hoe maak je de snelste madeleintjes?
Ingrediënten
- 150 gram patisseriebloem
- 135 gram witte suiker
- 10 gram lichtbruine suiker
- 3 biologische eieren
- zaadjes van 1 vanillestokje
- 2 gram baksoda = natriumbicarbonaat of gebruik 5 gram bakpoeder
- 10 gram vloeibare honing
- 150 gram echte hoeveboter
Hoe Klaarmaken
- Beboter en bebloem de bakvorm.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Doe de bloem met de suikers in een kom en roer even om.
- Breek er de eieren in, voeg het bakpoeder toe, de vloeibare honing, de vanillezaadjes en de boter en roer met een handgarde tot een glad beslag.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit het beslag in de madeleinevormpjes. Vul de vormpjes niet te vol, want de gebakjes zullen zichzelf als het ware opblazen (dus gaan de cakejes na het rijzen in elkaar plakken).
- Zet de vorm 5 minuten in een oven van 210 graden en laat de madeleintjes een 6tal tot 7 tal minuten verder bakken op 180 graden.
- Laat de cakejes afkoelen (zodat ze wat krokanter worden) en haal uit de vorm. Draai de madeleintjes om zodat de schelpvorm zichtbaar wordt.