Wist je dat Piet Huysentruyt vroeger ook in jouw keuken een potje kon komen koken? Je meldde je aan voor SOS Piet – het ter ziele gegane maar meest bekeken Vlaamse kookprogramma – en wie weet stond Piet naast je om je keukenproblemen uit de wereld te helpen.
Nu kan je Piet nog steeds voor je neus aan het werk zien, aan tafel in de keuken van zijn Michelin restaurant Likoké in Les Vans in de Franse Ardèche.
Behalve SOS Piet, was hij ook gastheer van het kookprogramma De Perfecte Keuken en heeft hij met zijn culinaire kookboeken meer succes dan Ons Kookboek van de KVLV, ook wel eens de moeder van alle kookboeken genoemd.
Nu presenteert hij in zijn eigen keuken gezonde recepten, gebaseerd op De Voedselzandloper van Kris Verburgh: een voor piet gezondere levenswijze na zijn trombose in 2012. Zijn programma noemt Smakelijk! en is te bekijken op de Belgische zender VIER.
♡ Snel, Vers en… Lekker! ♡
Inhoud
Piet’s sterren restaurants
In 1989 startte Piet zijn eerste restaurant in Wortegen-Petegem. Hier vierde hij zijn vernieuwende creativiteit bot én werd zijn passie erkent met 1 Michelin ster.
De deuren werden echter gesloten nadat Piet zijn eigen kookprogramma ‘Lekker Thuis’ startte in 1996.
In 2003 nam Piet Le Lutin Gourmant over in Frankrijk. Ondertussen is de naam alweer veranderd in Likoké. Sinds 2019 wordt het uitgebaat door Piet’s zoon Cyriel. Lees hier verder voor het ganse verhaal van Piet’s restaurant in het Zuid Franse Les Vans.
En Piet droomt ook van een nieuw restaurant in Zuid Afrika. Want’s ‘s winters is Likoké Frankrijk gesloten en heeft het personeel dus geen werk.
Kookboeken en Recepten
- Smakelijk! : Het kookboek gebaseerd op de gezonde recepten uit Piet’s nieuwste TV VIER-programma: Smakelijk.
- Piet Huysentruyt kookagenda 2011 : Een praktische weekagenda met 26 nieuwe, onuitgegeven recepten van topchef Piet Huysentruyt Boordevol nuttige tips om van elk recept een succes te maken Met de nodige notitieruimte bij elke dag van het jaar. Voor Piet-liefhebbers en iedereen die gewoon van koken houdt!
- Carnet de cuisine Piet Huysentruyt : De culinaire roots van Vlaanderens populairste tv-chef
- SOS Piet 1,2,3,4, 5, 365 en als laatste SOS Piet X
- Piet’s Pan
- Creatief koken voor diabetici
- Alles in de wok : snelle en gemakkelijke wokrecepten
- Nieuwe wokrecepten
- Piet puur : gerechten die niet alleen lekker zijn in gemixte vorm, maar die daarenboven ook nog eens alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft om op kracht te komen.
- Lekker thuis
- Lekker thuis 02 koken met piet en mimi
- Kookbijbel: meer dan 1000 diverse recepten realiseerbaar voor elke keukenkluns.
- Koken met Piet Huysentruyt
- Eigentijds en eigenzinnig
- De zuiderse keuken
- Hartvriendelijk koken: vol met cholesterolarme recepten
- Piet Kookt Met Tante Pretselder: een leuk kookboek met stap voor stap recepten voor kinderen, met stripfiguren als “tante Pretselder” geïllustreerd.
Kookprogramma’s
Hij begon zijn TV carrière Lekker Thuis op de Vlaamse zender VTM waarvan meer dan 1000 afleveringen zijn gemaakt: een formule waar hij eerst met Mimi Smith en later met Ilse Demeulemeester in 10 minuten 1 gerecht voorstelde.
Piet Huysentruyt werd geboren op 7 december 1962 en volgde hotelschool in Koksijde in Ter Duinen. Daarna deed hij ervaring op in zowel binnenlandse als buitenlandse restaurants onder gerenommeerde chefs, vooral hij zelf zijn eigen restaurant in Wortegem (1 Michelinster) en in 2003 in Zuid-Frankrijk – Le Lutin Gourmand – uitbaatte.
En om af te sluiten met Piet’s eigen stopzin uit SOS Piet: “Wat hebben we vandaag geleerd?”, dat hij nog vele jaren Vlaanderen zal laten genieten met lekkere recepten, kookprogramma’s en culinaire boeken. “Zieded?”
SOS Piet: het kookprogramma (2004 – 2012)
Wie nog nooit van SOS Piet gehoord heeft, het kookprogramma ging als volgt. Vrouwen, mannen en kinderen uit Vlaamse keukens sturen Piet een mailtje: waarin ze uitleggen hoe ze een gerecht maken dat alsmaar mislukt. Ze willen uiteraard weten hoe het wel moet klaargemaakt worden. Sommige gelukkigen krijgen dan Piet Huysentruyt zelf over de vloer, die dan in hun eigen keuken het gerecht voor hen zal klaarmaken. Met allerlei tips van waarom hun methode niet werk en hoe het beter kan.
Bovendien heeft Piet een koffertje bij: waarin alle ingrediënten inzitten, moesten deze in de keuken niet te vinden zijn. En natuurlijk zit er ook een exemplaar van zijn SOS Piet kookboek in, die de gelukkige kijker als geschenk meekrijgt.
Tot slot eindigt het programma steevast met de vraag: “wat heb je vandaag geleerd”. In Piet’s Westvlaams accent wordt dat dan eerder zoiets van “Wa gebt he vandaag heleerd“? De keukenpiet van dienst herhaalt dan nogmaals de belangrijkste tips waarmee ze hun gerecht in de toekomst zullen doen lukken.
Er wordt 2 maal een regeltje van 3 toegepast:
- er komen meestal 3 kookliefhebbers aan het woord, dus 3 gerechten worden volledig uitgewerkt
- er worden meestal 3 tips gegeven die essentieel zijn om het gerecht goed klaar te maken
Samengevat: SOS Piet was een zeer educatief kookprogramma: met gerechten die dagdagelijks in allerhande Vlaamse keukens worden klaargemaakt. En zelfs als het bij jouw wel lukt: zal je toch nog hier en daar een extra tip kunnen meepikken!
De enige kritiek was: dat SOS Piet eigenlijk een karikatuur werd van Piet Huysentruyt.
Gezondheid – De Voedselzandloper 2012: Piet Huysentruyt heeft diabetes type 2
Bourgondiër Piet Huysentruyt liet in 2012 weten dat hij diabetes type 2 heeft, een strikt dieet volgt en als neveneffect al flink wat kilo’s kwijt is.
Diabetes type 2 is een vorm van wat in de volksmond suikerziekte wordt genoemd. Suikerziekte is een ietwat onduidelijke term, alsof mensen ziek zouden worden van teveel suiker te eten.
Type 2 is de zogenaamde welvaartsziekte: een niet optimale levensstijl die tot gevolg heeft dat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Het glucosegehalte in het bloed wordt te hoog waardoor het niet kan omgevormd worden in energie en de persoon duidelijk met een moe gevoel achterblijft. Op lange termijn leidt dit tot problemen met de ogen, nieren, zenuwstelsel en bloedvaten en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Voor alle duidelijkheid: diabetes type 1 patiënten hebben een alvleesklier die helemaal geen insuline meer aanmaakt en die dus zelf hun insuline moeten inspuiten.
Hoe leven met diabetes type 2
Piet gaat zichzelf genezen door zijn levensstijl te wijzigen. Dat hij ondertussen al 14 kilogram is afgevallen wijst erop dat hij duidelijk zijn eetgewoonten heeft veranderd: dankzij de opvattingen uit De Voedselzandloper.
Piet volgt een dieet: rijk aan vezels en arm aan “snelle suikers” zoals glucose, gewone suiker, of fructose. Want als je een lepel fructose verorbert, stijgt de glucose bloedsuikerspiegel ontzettend snel: te snel als je maar weinig insuline aanmaakt. Eet je echter vezelrijk voedsel: dan zullen deze koolhydraten ook afgebroken worden tot glucose, maar op een zo trage manier dat je weinige insuline het nog net kan bolwerken.
Leave a Reply