Piet Huysentruyt laat weten dat hij aan zijn diabetes type 2 dieet de voedselzandloper van Kris Verburgh heeft toegevoegd en geen brood meer eet.
Piet zegt dat na 1 maand geen brood meer te eten, zijn suikerspiegel van 110-120 naar 80-100 is gedaald.
Inhoud
Piet eet geen brood meer…
Piet, die na zijn diabetes type 2 diagnose duidelijk is afgevallen (17 kg), is bezig een Huysentruyt gezondheids-programma op de buis te krijgen (eindelijk!!!).
Ook Kris Verburgh krijgt een plaats in het programma. Kris is arts en neemt een “omstreden” positie in: hij beschouwt granen en vlees als “te vermijden”.
“Omstreden”… denken we terug aan veearts Karel Van Noppen, die in 1995 voor zijn huis door de hormonenmaffia werd doodgeschoten. Het is duidelijk dat het in Vlaanderen levensgevaarlijk is als je teveel kritiek geeft over de vleesindustrie.
De bakkers gaan evenzeer niet gelukkig zijn als je vermeldt dat je “ons dagelijks brood” uit je dieet moet schrappen. Maar er is “eerlijk” brood: met water, gist en volkorenbloem, en er is “industriebrood” met allerlei extra stoffen waarvan we niet alleen naar Kris moeten luisteren om te weten dat het de gezondheid niet ten goede komt.
Het keerpunt: de trombose (juni 2012)
Bijna dood maar toch nog springlevend: begin juni 2012 werd Piet Huysentruyt opgenomen in een Frans ziekenhuis met een bloedklonter in een ader.
Gelukkig is de brave man nog niet dood zo net voor zijn 50ste verjaardag. Na zijn terugkomst in Belgie ging Piet in Antwerpen op controle, en bleek de bloedklonter verdwenen. Piet is inmiddels teruggekeerd naar zijn huis in Frankrijk waar hij “het rustiger aan gaat doen”. Nieuwsberichten vermelden dat “Piet volledig hersteld is”, maar dat is natuurlijk wel wat optimistisch: er is wel degelijk iets fout binnenin de aders van Piet of iemand anders in wiens aders net een trombose is vastgesteld. Piet moet wel degelijk alert blijven als hij weer een “insectenbeet” voelt.
We wisten al dat Piet diabetes type 2 heeft: een levensstijl probleem dat de persoon meer vatbaar maakt voor hart- en vaatziekten. Wat dus gebleken is: Piet was in de tuin aan’t werken en voelde een slaperig gevoel in 1 van zijn ledematen. Piet dacht direct aan de symptomen van een insectenbeet (Piet’s familie heeft dan wel in Congo gewoond, maar waar Piet de idee kreeg dat een Frans insect zoveel havoc kan veroorzaken, is ietwat onduidelijk). Gelukkig belde hij zijn Belgische huisarts die Piet aanraadde meteen naar het hospitaal te gaan.
Daar aangekomen vond het ziekenhuis van Aubenas een bloedklont in 1 van Piet’s aderen. het gevaar van zulk een klonter is dat het de bloedtoevoer naar een bepaald deel van het lichaam kan verminderen. Ietwat vergelijkbaar met het gevoel als je bijvoorbeeld met je lichaam op je arm ligt, zo de bloedtoevoer vermindert en je arm begint te tintelen en moeilijk te bewegen is – of zoals in de volksmond “de arm slaapt”.
Gevaarlijker wordt het als de bloedklonter van de vaatwand loskomt en in de bloedstroom terecht komt: afhankelijk van waar de bloedklonter een ader verstopt spreekt men van een hartinfarct, herseninfarct of longembolie.
Gelukkig is het bij Piet niet zover gekomen, maar het is wel duidelijk een alarmsignaal dat zelfs na het opgeven van alcohol en het net beginnen volgen van een strict dieet waarbij Piet 16 kilo is afgevallen: het risico of hart en vaatziekten blijft bestaan. Logisch ook: wat je in jaren hebt opgebouwd aan ongezonde levensstijl, kan je niet in 1, 2, 3 veranderen: zelfs als je ineens alles goed doet. Omgekeerd: had Piet gewoon het blijven ongezond eten en drinken, was er een grotere kans dat deze trombose een minder goede afloop had gekend.
Wat is de voedselzandloper?
De voedselzandloper is een boek dat praat over langer jong blijven en afvallen. De basis van je voedsel (onderste helft van de voedselzandloper op de foto) zijn groenten en fruit. Vlees kan, maar in beperkte mate en het liefst van al geen rood vlees. Gevogelte, vis, wit vlees en kaas kan je in kleine hoeveelheden in je dieet inbrengen.
Een overdaad aan dierlijke eiwitten (wat in het Atkins dieet een overgroot aandeel vormt) zijn af te raden omdat ze de nieren overbelasten, het lichaam verzuren en veel afvalstoffen creëren. Kris Verburgh wil echter niet volledig vegetariër worden, omdat vooral Vitamine B12 niet in plantaardige producten te vinden is.
Ook dierlijk vet is te vermijden. Verzadigde vetzuren zitten voornamelijk in dierlijke vetten. Je kan ze vergelijken met mooi gelijkvormig gezaagde balkjes: je kan ze mooi opstapelen. Dat is ook wat ze doen in je bloedvaten. Onverzadigde vetzuren zijn minder gelijkmatig van vorm, en zoals je ongelijkvormige stukken hout moeilijk kan opstapelen, zo is het ook moeilijker voor deze onverzadigde vetzuren om aan te koeken. Bovendien zijn deze vloeibaar op lichaamstemperatuur.
Kris raad ook zetmeel houdende producten zoals brood, rijst, mais, aardappelen en granen af, omdat ze bijdragen tot je gewichtstoename. Eerst legt Kris het verschil uit tussen snelle en trage suikers (wat betreft de tijd nodig om ze van je voeding in je bloedstroom te zien opduiken). Glucose en kristalsuiker zijn snelle suikers. Zetmeel zijn trage suikers: het zijn ketens van glucose moleculen die eerst door enzymen traagjes in glucosemoleculen worden geknipt. Dit vraagt tijd en de trage maar zekere energietoevoer van het in stukjes geknipte zetmeel, verklaart waarom je veel minder honger voelt na het eten van volkorenbrood vergeleken met een suikerrijk toetje.
De overdaad aan suikers in het bloed heeft het aanzetten tot vet tot gevolg, althans dat is wat Kris Verburgh meldt. Andere bronnen zeggen dat je lichaam 3% energie gebruikt om vet uit je dieet op te slaan als lichaamsvet en 30% van je energie gebruikt om overtollige suikers om te zetten tot vet: Deze ” andere” bronnen besluiten dan ook dat Kris “het ietwat te ver gaat zoeken” en dat het merendeel van het opgeslagen vet van vet uit je dieet komt (het vet dat je eet is het vet dat je lichaam meedraagt). Een simpele test zou hier uitsluitsel geven: maak 4 groepen: 1 eet weinig zetmeel en weinig vet, 2 eet veel zetmeel en weinig vet, 3 eet veel zetmeel en veel vet en 4 eet weinig zetmeel en veel vet. Weeg ze na enkele maanden en je hebt een wetenschappelijk kant en klaar antwoord.
Samengevat zegt Chris eigenlijk: voornamelijk groenten en fruit eten, iets wat Piet duidelijk toont op de foto hierboven, tijdens de voorstelling van zijn kookboek SOS Piet 365.