Piet had het restaurant in 2003 overgenomen, inclusief de naam, wat ietwat slecht vertaald als “de lekkerbekkende kabouter”.
Alhoewel het restaurant maar 4 dagen in de week open was, werd het Piet in 2006 te veel: zijn oudste dochter ging op kot studeren in Lyon, Piet was volop bezig aan zijn televisieprogramma’s en zijn SOS Piet boeken: teveel voor de goede gezondheid merkte Piet toen al op.
Bovendien is Piet een zeer creatieve kok, maar wegens te weinig tijd werd het restaurant eerder werk dan culinaire creativiteit. Voor een chef die in zijn vorig restaurant een Michelinster had: ook niet echt motiverend om verder te gaan.
Ondanks dat, was het telkenmale “vollen bak”: ook al door het extra aantal Vlaamse toeristen die toch eens een keertje bij Piet wilden gaan eten. En bij op de foto, een handtekening, een praatje slaan… druk bezig dus elke dag…
Inhoud
Nieuw bloed in de keuken!
Het restaurant stond vanaf 2006 dan ook open voor overname.
Piet was duidelijk niet van plan het restaurant zelf weer te openen tot in 2011 de talentvolle, jonge chef Thijs Clinckemaillie opnieuw in de potten ging roeren. Bleek alvast dat zonder Piet in de keuken het restaurant weer een succesvolle trekpleister werd. Piet woont immers in de buurt en loopt regelmatig over de vloer, wat door de Vlaamse toeristen natuurlijk ten zeerste wordt op prijs gesteld.
Ook in 2012 stond Thijs weer in de keuken. Ook Westvlaming: Thijs (24 jaar jong) had als net afgestudeerde kok al enkele seizoenen meegewerkt in het restaurant. Hij heeft dan meer ervaring opgedaan bij:
- l’Ecallier du Palais Royal (toen 1 Michelin ster)
- Sea Grill (2 sterren) in Brussel
- Maison Pic (3 sterren) in Valence.
- in de koude keuken van 3 sterren restaurant Hof van Cleve van Peter Goossens waar hij eerst in de patisserie stond en later ook aan het fornuis.
Thijs ging dus naar de Ardèche, met vriendin Aurelie om samen het 24 couverts restaurant te runnen zonder verder personeel.
Althans dat was het uitgangspunt. Het contract voor Le Lutin Gourmand loopt voor 6 maand tot september, daarna liggen nog geen vaste plannen op tafel.
In juni 2012 kreeg Piet een trombose. VTM beëindigde dat jaar zijn dagdagelijkse kookprogramma De Perfecte Keuken.
In 2013 werden alle contracten met VTM stopgezet en heropende Piet Le Lutin Gourmant als Likoké, waar Piet zelf weer achter de kookpotten staat en ondertussen al weer 1 Michelinster heeft verdient.
2012 Einde van De Perfecte Keuken…
Na 1400 dagdagelijkse recepten van Piet Huysentruyt, maakt VTM deze maand een eind aan het populaire dagelijkse kookprogramma De Perfecte Keuken.
Het zat er al langer aan te komen, maar het kookprogramma Dagelijkse Kost van Jeroen Meus behaalt langzaam maar zeker meer kijkcijfers dan Piet’s De Perfecte Keuken. En vermits een commerciële zender het nu eenmaal van de kijkcijfers moet hebben, moet Piet van de buis.
Piet wordt vervangen door de 36 jarige TV chef Sofie Dumont, keukenkoningin van het Goe Gebakken kookprogramma op VT4 en onlangs overgestapt naar de VTM in De Meesterbakker.
Bijna net zoals Jeroen heeft Sofie Dumont geen 3 maar wel 2 “en een halve” kookboek op haar naam staan: Goe Gebakken 1 en 2 en ze schreef ook mee aan Sofie, Lady en Chef. Het laatst vermelde boek, geschreven met co auteur Annelies Ryckaert, knipoogt naar haar title van Ladychef in 2009 en laat je verder kennismaken wie deze ervaren patisserie-chef dan wel is en hoe haar passie voor het koken ontstond. Sofie, Lady en Chef is rijkelijk geïllustreerd met allerhande recepten waaruit blijkt dat Sofie wel meer kan dan gebakjes uit de oven toveren.
De toekomst van Piet Huysentruyt?
Piet ging die zomer van start met het 2de seizoen van “Piet speelt met vuur”, waar hij op zonnig zuiderse locaties lekkere bbq recepten ten berde brengt.
In het najaar kwam alweer een nieuw seizoen van SOS Piet, maar ook hier leek VTM er een punt achter te willen zetten. Niet echt verwonderlijk als je ziet dat sommige recepten meer dan 1 keer terugkomen in SOS Piet (wat een mens de indruk geeft dat de mensen die een mailtje sturen gewoon niet naar SOS Piet kijken, anders hadden ze al het juiste recept gevonden). Ook komen recepten uit De Perfecte Keuken terug in SOS Piet: tijd om terug naar de basis te gaan van Piet Huysentruyt: een uiterst creatieve kok die met al wat hij kan vinden in de ijskast toch weer een vernieuwend gerechtje op tafel kan toveren.
Bovendien begon Piet in De Perfecte Keuken- nu Piet een van de vele diabetes 2 patiënten is – gezonder te koken en zo nu en dan suiker te vervangen door de plantaardige zoetstof stevia. Misschien heeft VTM eindelijk een stevia sponsor gevonden zodat Piet lekkere recepten kan koken voor mensen die gezond willen eten. Want geef toe: bijvoorbeeld 4 eieren in mayonaise van Jeroen Meus is dan wel lekker, maar mensen met een hoge cholesterol die minder cholesterol gaan eten, die kunnen met zulke recepten niets beginnen.
Hopelijk mag Piet van VTM inspelen met een nieuw kookprogramma voor het maken van zowel lekkere als ook gezonde kwaliteitsgerechten: hij kan alvast zichzelf als levend voorbeeld geven hoe je toch lekker kan afslanken en blijvend kan genieten van lekkers uit eigen keuken: De Perfect Gezonde Keuken?
Update 2013:
De samenwerking tussen VTM en Piet is volledig stopgezet en Piet stapt over naar de zender Vier, waar hij vanuit zijn eigen keuken in Frankrijk gezonde recepten – gebaseerd op de kennis van De VoedselzandloperDe Voedselzandloper – zal brengen in het nieuwe kookprogramma: Smakelijk!. In deze recepten geen tarwe meer, wel zeer veel havermout en in vele gerechten extra vezels verwerkt: meer groenten en fruit dus.
Bovendien gaat zijn restaurant Le Lutin Gourmand (in Les Vans, Frankrijk) opnieuw open onder de nieuwe naam Likoké, en zal Piet opnieuw zelf in de keuken te vinden zijn, op zoek naar lekkere, creatieve en gezonde recepten en… een Michelin star.
Wil je bij Piet aan tafel?
Piet Huysentruyt nodigt je persoonlijk uit in zijn nieuwe – uit het hart – restaurant Likoké in de Franse Ardèche: een voorproefje – bekijk de video.
Chef Huysentruyt spreekt in zijn beste “Engels uit Vlaanderen”, wat soms wel eens grappig is. Wanneer hij zegt “an extra kitchen to terminate my dishes”: dat hij een extra keuken heeft om zijn gerechten af te werken en te garneren en niet zoals Arnold Schwarzenegger – The Terminator – alles in de lucht te doen vliegen.
Piet’s Likoké restaurant – in Les Vans in de Ardèche, Frankrijk – ademt Piet’s hart en ziel plus past volledig in de streek: de muren zijn blote stenen van de Ardèche en Piet heeft flink wat drijfhout – dat is aangespoeld in de Camargue – verwerkt in het gezellige interieur.
Het restaurant op het gelijkvloers heeft 16 stoelen – cozy noemt Piet het – en een klein keukentje om de laatste hand te leggen aan de gerechten die vanuit de keuken op het eerste verdiep komen. In deze keuken zijn 2 tables d’hôtes waar je kan eten terwijl je tegelijk kan genieten van hoe het eten voor je neus en ogen wordt klaargemaakt. Geen geheimen dus: wat je ziet is wat je proeft.
Ga je van het gelijkvloers met de trap naar het eerste verdiep, dan passeer je een levensgrote foto van papa Huysentruyt – Likoké zoals hij in Congo werd aangesproken – en daarna een kunstwerk over het leven van Piet: “van koffieboon tot olijf”. Piet’s vader had een koffieplantage in Congo, en hoe het dan verder gaat met de curry, spinazie en peperoni’s tot de olijf, vraag je best aan Piet zelf.
Het restaurant heeft duidelijk een hart, een boodschap en een visie. Piet’s leven zit duidelijk verweven in zijn restaurant. Zo begon hij met zijn eerste restaurant in Wortegem-Petegem België. Daarna deed hij veel TV werk en leeft al 15 jaar in Frankrijk. Hij had in zijn huis al een restaurantje, maar nu VTM Piet heeft vervangen door Sofie Dumont, en na Piet’s trombose – waar een mens erop wordt gewezen hoe kort het leven kan zijn – wil hij zijn waar zijn hart is: in zijn eigen keuken.
Piet kookt met streek-ingrediënten en creëert nieuwe recepten. Menu’s variëren tussen de 70 en 160 euro per persoon, exclusief wijn. Met maar 16 stoelen op het gelijkvloers en enkele extra stoelen (toch wel plaats voor minstens 6) plus 6 chefs in de eerste keuken en 1 chef in het restaurantkeukentje, dan betaal je met 70 euro 10 euro per chef. Goedkoop of duur?: eerst proeven en pas dan antwoorden.
Piet straalt van blijheid en geeft je in 3 talen mee wat belangrijk is in het leven: geniet van het leven, profitez de la vie, enjoy life. Niet op de manier van Lamme Goedzak: papa Huysentruyt heeft zich duidelijk na het opgeven van zijn plantage in Congo doodgewerkt in België. Piet zelf had zich bijna doodgewerkt met zowel een restaurant, zijn boeken, promoties voor keuken benodigdheden, kruidenpotjes en de dagelijkse TV shows…
Hard werken is nodig wil je iets bereiken, maar probeer te werken in iets/voor iets dat je graag doet en zorg ervoor dat je kan genieten van de vruchten van je werk.
Leave a Reply