Mosselen op de BBQ

Formidabel lekkere tapas: mosselen in gedroogde ham op spiesjes, juist weg en weer op de bbq bewegen, geserveerd met heerlijke, zelfgemaakte knoflooksaus.

Hier kan je verder je creativiteit de vrije loop laten gaan en allerhande ingrediënten in een speklaagje omhullen en zo grillen op de barbecue: garnalen zoals in de foto, kip, gehakt, paprika en zelfs lekker zoete pruimen.

Steeds ervoor zorgen dat wat je ook op de BBQ legt: het moet gaar zijn na het grillen of het moet op voorhand gegaard zijn en dan warm je het eigenlijk gewoon wat op de gril op.

De eerste manier gaat natuurlijk veel meer smaak van het spek in de rest van de ingrediënten laten gaan, en is bijvoorbeeld ideaal om droge kippenfiletstukjes te grillen in een jasje gerold van spek. Om alles makkelijker te hanteren en het spek rond de ingrediënten te houden, steek je alles op een satéstokje.

Gegrilde garnalen

Ingrediënten

 • dikke mosselen
 • dunne sneetjes gedroogde ham: elke snede is zo breed als 1 mossel, gebruik 1 snede ham per mossel
 • schijfjes oud stokbrood (1 schijfje per spiesje)

Mosselen op de barbeque klaarmaken

Het is de bedoeling de mosselen op voorhand op spiesjes te steken en snel langs beide kanten warm te grillen zonder ze uit te drogen.

 1. Mosselen klaarmaken doe je in een grote pot waarin je eerst wat soepgroenten stooft, blust met wijn en hierin de mosselen laat stomen tot ze open komen. Kook de mosselen net tot ze open komen, haal ze eventueel direct uit de kookpot terwijl de andere mosselen zich openen. Bedoeling is dat de mosselen zo sappig mogelijk blijven.
 2. Haal de mosselen uit hun schelpen.
 3. Snijd de gerookte ham in reepjes.
 4. Rol elke mossel…
 5. …in een reepje gerookte ham.
 6. Steek de opgerolde mosselen op een spiesje.
 7. Snijd wat schijfjes oudbakken Frans brood (vers brood zal aan de gril plakken) en leg ze op de gril samen met de mossel spiesjes. Schroei de ham snel mooi toe en draai de mosselen op de bbq om.
 8. Serveer de mosselen gegarneerd met een knoflooksausje van een 5tal knoflookteentjes fijngestampt in de vijzen waaronder je met de stamper een eierdooier roert en dan druppelsgewijs met de stamper olijfolie erdoor roert (maximaal 100 ml). Voeg er indien gewenst nog 2 eetlepels yoghurt of mayonaise aan toe en breng verder op smaak met peper en zout.