Havermoutpannenkoeken

Veel lekkerder dan saaie havermoutpap: heerlijke en gezonde havermoutpannenkoeken zonder suiker, geserveerd met banaan, chocoladesaus en nootjes, ideaal voor diabetici.

Sinds Piet Huysentruyt diabeet is en hij De Voedselzandloper ontdekt heeft, is havermout een vaste stapel in zijn dieet. Ieder die nu denkt aan saaie havermoutpap moet weten dat die pap wel degelijk het minst lekker gerecht is dat je met haver kan maken. Ikzelf eet ook elke morgen haver als ontbijt met banaan en zelf gemaakte amandelmelk of met melk van andere noten en suiker: onweerstaanbaar lekker.

Piet is echter diabeet, en gaat helemaal geen suiker toevoegen: wel banaan en chocoladesaus van pure chocolade en soyaroom. Daarbij komen dan nog fijngehakte nootjes ({Piet gaat voor een mengeling van macadamia-, pecan-, hazel-, kokos en okkernoten. Noten bevatten veel vezels, wat de maaglediging vertraagt, zodanig dat de suikeropname wordt vertraagd en trager in het bloed komt: heel belangrijk voor diabetes patiënten zoals Piet.

Piet vertrekt van gebroken havervlokken die hij dan verder tot bloem maalt in de blender. Je kan de haverbloem natuurlijk ook zelf kopen, maar ze is al snel vers zelf gemalen en je eindigt dan niet met een geopende zak haverbloem waarvan je niet weet wat je er nog mee kan doen. Het zou leuk zijn moest Piet al zijn nieuwe recepten voor diabeten in een kookboek uitbrengt, kwestie dat je dan meer haverrecepten gaat terugvinden. Ondertussen moeten we het stellen met Piet’s gastoptreden in De Keuken van Sofie van vorige en deze week :-(.

Jammer dat VTM een chef met persoonlijke ervaring van diabetes, gezondheid en slanke lijn de deur wijst en dan een thema "gezond koken en afslanken" wil uitwerken.

Zo gebruikt Piet bijvoorbeeld havermelk (of voor de puristen "haverdrank", want melk is eigenlijk niet plantaardig), maar geeft geen recept hoe je ook dit zelf kunt maken.

Wat haver betreft is het belangrijk te weten dat de haverbloem enkele minuten nodig heeft om vocht op te slorpen: maak dus "een papje" beslag en laat het dan een minuut of 5 rusten: je zal zien dat het papje ietwat veranderd in een meer dik pannenkoekenbeslag.

Tenslotte is de kleefkracht van haverbloem lang niet zo sterk als die van tarwebloem. Met andere woorden: zorg ervoor dat je pannenkoek volledig droog gebakken is bovenaan, alvorens om te draaien. Ga daarvoor ook niet schudden met de pan, want de koek breekt veel makkelijker dan een koek gebakken met tarwebloem.

Piet serveert met verse banaan, je kan de banaan ook bakken of je fantasie de vrije loop laten en serveren met ander vers of gebakken fruit zoals gebakken appelen of gebakken peren.

Havermout pannenkoeken recept

 • 1 eetlepel platte kaas
 • 1 biologisch ei
 • 3 opgehoopte lepels havermoutbloem
 • een scheut haverdrank (of melk of goedkoop zelfgemaakte hazelnotenmelk)
 • olijfolie om te bakken
 • hoeveboter

Voor de garnering:

 • banaan en/of ander fruit

Voor de chocoladesaus:

 • 100 ml soyaroom
 • 100 gram pure, zwarte chocolade
 • gemalen kokos
 • nootjes

Hoe havermoutpannenkoeken maken

Havermoutpannenkoeken

 1. Neem een kom en klop hierin het ei, de havermoutbloem, de platte kaas en een scheutje haverdrank met een garde op tot een papje. Laat rusten en start met de garnering.
 2. Doe de room in een pannetje, zet op een laag vuurtje en smelt er de chocolade in. Van zodra de chocolade gesmolten is, neem je het sauspannetje van het vuur.
 3. Hak de nootjes fijn met een mes of met een blender tot de gewenste fijnheid. Roer de nootjes en de kokos door de chocoladesaus.
 4. Snijd de banaan in dobbelsteentjes.
 5. Neem een koekenpan, giet er een scheutje olijfolie in en wat boter en laat warm worden. (herhaal dit voor elke pannenkoek.)
 6. Vul de bodem met beslag: niet flinterdun werken!
 7. Wacht tot de bovenkant van kleur begint te veranderen en de ganse bovenkant droog is alvorens de randen op te lichten en de pannenkoek om te draaien.
 8. Serveer de gebakken havermoutpannenkoeken met stukjes banaan, extra nootjes en de chocoladesaus.