Courgettesoep

Veruit het lekkerste courgettesoep recept met het minst aantal ingrediënten: snel klaar en voor een sublieme smaak stoof je de groenten in spek in plaats van olijfolie.

De naam van de soep geeft aan van welke groente je het meest gebruikt, in dit geval courgettes dus. Van de normale soepgroenten (Wortel, Ui, Prei en Selder), gebruik je alleen ui (en knoflook): zodat de soepgroenten de niet zo sterke smaak van de courgettes niet gaan overheersen.

De aardappel voeg je toe voor extra binding. Na het pureren van de groenten breng je de soep liefst nogmaals enkele minuten aan de kook, zodat het vrijgekomen zetmeel van de aardappel je soep beter zal binden.

Waarom niet gewoon alle groenten in water gooien en gewoon zo opkoken? Omdat je tijdens het stoven veen meer smaak en geurige bestanddelen in je soep zal krijgen (vandaar dat het heerlijk begint naar soep te ruiken in je keuken als je de soepgroenten aanstooft: wat je ruikt is uiteindelijk ook wat je smaakt!).

Wat garnering betreft houdt je gewoon wat extra courgette over (of de bloem). Wil je een meer voedzame soep, begin dan met spek te bakken en bak ook korstjes van brood. Je kan ook superdunne, hartige flensjes gaan bakken waaraan je verse tuinkruiden toevoegt: rol de flensjes op en snijd in dunne schijfjes, die dan in de soep geroerd terug uitrollen tot smalle reepjes.

We beloofden je echter een snel en makkelijk basisrecept met een minimaal aan ingrediënten: ga met het recept hieronder onmiddellijk aan de slag zodat je straks heerlijk zal genieten van lekkere, verse, zelfgemaakte soep.

Ingrediënten voor de soep

 • 4 courgettes
 • 1 aardappel
 • 1 ajuin
 • 4 knoflook tenen
 • olijfolie om te stoven
 • 2 liter kippebouillon (blokjes, poeder of zelf getrokken bouillon: vers of uit je diepvries)

indien gewenst voor de garnering:

 • 200 ml room
 • 4 soeplepels kruidenolie met look voor de garnering
 • verse kervel of verse bieslook of andere verse tuinkruiden
 • 1 courgette in zeer fijne stukjes gesneden

Hoe maak ik courgettesoep?

Courgettesoep met room of verse tuinkruiden

 1. Kuis de aardappel, ajuin en look, snijd fijn en stoof aan in een pot waar je eerst wat olijfolie hebt in opgewarmd.
 2. Snijd ondertussen de 4 courgettes in grove stukken en laat ze dan enkele minuten meestoven met de ajuin, aardappel en knoflook.
 3. Giet er de 2 liter kippebouillon bij, breng de soep aan de kook en laat 30 minuten koken.
 4. Pureer de gaar gekookte groenten met een staafmixer en breng de soep verder op smaak met peper en zout.
 5. Klop de room stijf en serveer de soep in een kommetje met een dot room, de fijngesneden courgettestukjes, wat verse kervelblaadjes of verse bieslook en enkele druppels kruidenolie.

Een lekkere variant op dit courgettesoep recept van Piet Huysentruyt zonder room of kruidenolie is de ajuin (en andere groenten) eerst te stoven met vette stukjes spek, en daarna het spek met het spekvet te gebruiken voor de garnering.