Vandaag maakt SOS Piet speltbrood, kookt voor zijn broer en snijdt fruit in de keuken van zijn moeder.
Grappig maar waar: meer dan 6 miljoen Vlamingen kunnen Piet een mailtje sturen en uitgerekend zijn broer en moeder worden uitgekozen. Dit illustreert maar weer hoe belangrijk relaties zijn in het leven 🙂
De moeder van Piet (Denise Huysentruyt-Creupelant, meestal aangesproken als "de bomma") had haar zoon al eens op bezoek gehad om haar te tonen hoe je tomaten moet snijden. Deze keer wordt opnieuw het mes bovengehaald om fruit te snijden, waaronder mango en ananas.
Vandaag leren we ook Piet’s oudste broer kennen: geboren in Congo en dezer dagen dikwijls in Zuid-Amerika aan het werk te vinden. In Argentinië wordt flink wat BBQ gemaakt. Lieven vraagt zijn broer hoe hij kalfszwezerik moet grillen en serveren met chim(m)ichurri: een dipsaus klassiek op basis van olijfolie en wijnazijn met vers gesneden oregano, peterselie en knoflook. Indien gewenst kunnen er ook nog extra smaken aan worden toegevoegd zoals koriander, komijn, paprika, citroen en tijm. In rode chimichurri wordt dikwijls tomaat en rode paprika gemengd. Behalve als dipsaus kan je het ook gebruiken om vlees in te marineren alvorens te grillen.
Chimichurri van verse, fijngehakte peterselie, knoflookteentjes, olijfolie, oregano en wijnazijn
Behalve het zelf te maken kan je de saus ook kopen in flessen of in gedroogde versie: misschien nog een idee voor een nieuw kruidenpotje/flesje van Piet?
Tenslotte is er Jasmine met een voedselallergie voor noot, soja en tarwe en daarom koopt ze al eens speltbrood. Spelt is een oude tarwesoort (Triticum spelta) : een belangrijke voedingsbron vanaf de bronstijd tot aan de Middeleeuwen. Het heeft een ietwat notensmaak en daarom dus ideaal als vervanger voor notenbrood van tarwebloem. Piet had al eens een keer glutenvrij brood gebakken: er toch even op wijzen dat spelt wel degelijk gluten bevat, zij het andere gluten dan in tarweboord, dus ook andere ingrediënten, kneedtechniek en baktemperatuur:
- Zeef 500 gram speltbloem.
- Spelt is een oergraan, en gedijt dan ook het best met verse gist: 20 gram breken in 275 ml lauw water en met een garde goed roeren zodat er geen brokjes gist meer in het water zijn. Lauw is dus niet warmer dan lichaamstemperatuur, anders dood je de gist met te heet water. te koud water, en het gaat veel langer duren eer je gist goed in actie komt. Wel water en geen melk: melk maakt het brood droger.
- Giet het gistwater bij in de kom met bloem, voeg ook een snuifje zout toe en een theelepel bicarbonaat. Je merkt het al: spelt rijst niet zo goed als tarwe, omdat de gluten veel korter zijn dan in tarwe. Dus een beetje hulp van bakpoeder is welkom.
- Om het speltbrood minder korrelig te maken, voeg je nu ook een biologisch eitje toe.
- Kneed het deeg met een keukenapparaat om brood te kneden.
- Als het deeg goed elastisch gekneed is, ga je klontje per klontje 100 gram hoeveboter toevoegen aan het deeg terwijl de machine blijft kneden. De boter gaat het droge speltgraan minder droog maken en meer smeuïg. Door de flinke hoeveelheid vet in het deeg, is het zeer moeilijk om met de hand te kneden.
- Wat Piet nu doet is wel heel interessant: hij zet een oven op 40 graden en laat het deeg – afgedekt met zilverpapier – een 15 tot 20 minuten rijzen in de oven.
- Neem het deeg uit de oven, bebloem een beetje zodat je het deeg mooi kan oprollen en in een beboterd bakblik leggen.
- Laat opnieuw rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Smeer dan het bovenste oppervlak in met wat water, en strooi er wat havervlokken over.
- Laat bakken in de oven van 220 voor 30 tot 35 minuten. Waarom zo heet en zo kort bakken? Hoe langer je een brood in de oven hebt staan (op lagere temperatuur uiteraard, hoe droger je brood zal worden). Korte tijd in een hete oven geeft een smeuïg brood.
Zondag 7 april kijken naar de familie Huysentruyt op VTM om 17.55 uur of in de herhaling op zaterdag 13 april om 13.35 uur.