Aardpeer

Wat is aardpeer of topinamboer, tips om aardpeer te schillen en te bereiden plus een lekker recept voor dikke aardpeersoep.

Piet noemt de soep of de puree liever een culinair aardpeerzalfje: zeer naturel klaargemaakt met een half gegaarde eierdooier. Dat dit laaste niet eenvoudig klaar te maken is in de stoomoven illustreert Piet door de eerste dooier kapot uit de stoomoven te halen en er niet in te slagen om de tweede dooier in zijn geheel op de aardpeersoep te leggen. Misschien is gewoon het eitje zacht koken een makkelijk alternatief.

Aardpeer

Aardperen zijn er gelijk gewone aardappels in verschillende grootte en kleuren (van witbruin naar rozerood), de vorm is echter een wortelknol en geen bollen zoals bij aardappelen. De smaak is meer te vergelijken met een zoete raap met een ondertoon van noten. Het is dan ook een ideaal ingredient om met vanille en bijvoorbeeld frambozen in desserten te verwerken. In onderstaand recept zoekt Piet de groentesmaak die wordt afgeslankt met aardappel, sjalot en prei in dikke aardpeersoep of dunne aardpeerpuree: of aardpeerzalf zoals Piet het noemt.

Als je aardperen schilt, moet je ze zeer snel onder water zetten, anders gaat de typisch witte kleur verkleuren naar geel.

Aardpeer moet supergaar gekookt zijn.

Aardpeer recept

 • 1 aardappel
 • wit van 1 halve stengel prei
 • 1 klein sjalotje
 • 8 aardperen (als het kleine aardperen zijn, dan meer: zorg voor meer aardpeer dan soepgroenten)
 • water
 • peper en zout
 • blender
 • 1 eierdooier per bord (of meer, want ze zullen breken)

Aardpeersoep maken

Aardpeersoep

 1. Schil de aardperen met een aardappelschiller en dompel ze meteen in water. Zorg ervoor dat je meer aardpeer dan soepgroenten hebt.
 2. Snijd 1 aardappel, 1 preistengel en 1 klein sjalotje in stukjes.
 3. Doe de aardappel, aardpeer, prei en sjalot in een pot, zet onder water, breng aan de kook en laat minstens een half uur pruttelen.
 4. Scheid de eierdooiers van het eiwit, leg op een ovenplaat en laat 5 minuten op 70 graden in de stoomoven garen tot een halfzacht gekookte eierdooier die nog vloeibaar is.
 5. Als de aardperen gegaard zijn, giet het bijna al het kookvocht weg. Behoud wat van het kookvocht want het is de bedoeling een puree te maken.
 6. Doe alles in een blender, verwijder het middelste van het deksel zodat de stoom kan verdwijnen en druk het deksel met een handdoek goed naar omlaag alvorens de groenten fijn te mixen in de blender. Proef en kruid met peper en zout: blend nogmaals alles schuimig door elkaar.
 7. Snijd de pijpajuin in fijne ringetjes.
 8. Serveer de aardpeersoep met een eierdooier, wat fijngemalen peper en ringetjes pijpajuin.