Poffertjes Recept

Heerlijk smullen met boter en poedersuiker: poffertjes recept uit SOS Piet.

Poffertjes zijn zeer kleine, dikke pannenkoekjes die vooral in Nederland te koop zijn. Ze worden typisch per 12 verkocht en smaken behalve met boter of poedersuiker ook heerlijk met siroop, slagroom of aardbeien.

Het voornaamste verschil tussen de kleine Amerikaanse pannenkoeken (die je al eens als ontbijt in hotels kan eten) en poffertjes is dat deze laatste niet in een gewone koekenpan worden gebakken maar wel in een speciale poffertjesmaker of poffertjespan waarin een 20 tal holtes zijn om gelijktijdig een aantal kleine pannenkoekjes te bakken.

Voor degenen die een gietijzeren poffertjespan gebruiken, zorg er altijd voor dat je de gietijzeren pan een 5tal minuten opwarmt alvorens beginnen te bakken zodat de gebakjes niet gaan kleven aan de pan

Om snel te werken en de pan snel te vullen gebruik je best een spuit(zak) (of een leeg plastiek mayonaisepotje of iets dergelijks).

Poffertjes winkellijstje

 • 300 milliliter volle melk
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 biologisch geteeld eitje
 • 125 milliliter zure room van 10 tot 20 % vet (crème fraîche bevat 35% vet)
 • 2 eetlepels witte suiker
 • boter om de pan in te vetten

Voor de garnering: boter, poedersuiker (slagroom, siroop)

Hoe poffertjes beslag maken en bakken

Poffertjes

 1. Neem een kom en doe er de bloem in. Maak een kuiltje voor het ei en voeg de melk en de zure room toe. Begin het poffertjesbeslag te mengen met een garde en voeg ook de suiker toe. Maak een homogeen beslag.
 2. Maak een poffertjespan warm (tefal of gietijzer), vet ze in met wat boter op een propje keukenpapier en giet er het beslag in.
 3. Laat de poffertjes bakken tot de bovenkant bijna volledig opgedroogd is.
 4. Neem een vork, draai de pannenkoekjes om en laat kort verder bakken.
 5. Serveer de warme poffertjes met wat boter erover gesmeerd, wat stroop erover gedruppeld en wat poedersuiker erover gestrooid.